avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... calitatea de consilier local
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

calitatea de consilier local

un salariat contractual al unei primarii are voie sa fie si consilier local?daca nu, in cazul in care este deja viceprimar este valida numirea sa?
multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters278216 , utilizator 21:51, 29 Martie 2013
Art. 88 din Legea nr.161/2003 prevede urmatoarele:
(1) Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu:
a) funcţia de primar sau viceprimar;
....
c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv;
....


Art. 91 din Legea nr.161/2003
(1) Starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului, iar în cazul prevăzut la art. 88 alin. (2), după validarea celui de-al doilea mandat, respectiv după numirea sau angajarea alesului local, ulterior validării mandatului, într-o funcţie incompatibilă cu cea de ales local.

(2) În cazul prevăzut la art. 89, incompatibilitatea cu calitatea de ales local intervine la data la care alesul local, soţul sau ruda de gradul I a acestuia devin acţionari.

(3) Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezentei secţiuni este obligat să demisioneze din una dintre funcţiile incompatibile în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
.....
ce se intimpla daca totusi persoana aleasa a ramas in functie de consilier local si totodata si salariat contractual , pentru ca mai apoi sa fie ales viceprimar al consiliului local?
Art. 93 din Legea nr.161/2003:
(1) Prevederile art. 90 se aplică şi persoanelor încadrate cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local sau al consiliului judeţean ori la regiile autonome aflate sub autoritatea consiliilor respective sau la societăţile înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective.

(2) Încălcarea de către persoanele prevăzute la alin. (1) a dispoziţiilor art. 90 atrage încetarea de drept a raporturilor de muncă.

(3) Constatarea încetării raporturilor de muncă se face prin ordin sau dispoziţie a conducătorilor autorităţilor publice sau ai agenţilor economici prevăzuţi la alin. (1). Prevederile art. 92 alin. (6) se aplică în mod corespunzător.
.....
salariatul respectiv poate sa fie angajat pe o astfel de functie. Incompatibilitatea va fi declarata sau nu de catre ANI, dupa ce dumneavoastra veti depune o reclamatie in acest sens.
as dori sa mai intreb daca mai exista si alte incompatibilitati cum ar fi: salariat functionar public in primarie si sotul/sotia consilier local" si daca rudele primarului -cuscru si cumnat indeplinesc conditia de a fi consilieri locali.multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consecintele conflictului de interese, si cine il poate stopa? baza baza daca un viceprimar de primarie este in conflict de interese, cu managerul tehnic al grupului de actiune local, care ar fi consecintele si cum se poate seziza ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese - consilier local lazap lazap Daca un consilier local are o societate comerciala la care este unic administrator,reprezinta conflict de interese daca vrea sa concesioneze un teren de la ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati consilieri locali alexandru vali alexandru vali As dori sa stiu cum pot fi atacate in justitie raspunsurile formulate de Centrul de Resurse Juridice cu referire la incompatibilitatile alesilor locali. in ... (vezi toată discuția)