avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Consecintele conflictului de interese, si cine il ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Consecintele conflictului de interese, si cine il poate stopa?

daca un viceprimar de primarie este in conflict de interese, cu managerul tehnic al grupului de actiune local, care ar fi consecintele si cum se poate seziza acest conflict, cine ii poate stopa activitatea ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:49, 13 Iulie 2013
Despre ce conflict este vorba?
vroiam sa stiu, daca este posibil ca un viceprimar de primarie, poate fi in acelasi timp si manager tehnic al grupului de actiune local (GAL), in aceeasi localitate, sau este incompatibilitate?, cineva a raspuns ca este in conflict de interese...
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2013
baza, utilizator
Legea nr.161/2003:
Art. 87 (1) Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu:
..
d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice;
...
f) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional;
....
h) calitatea de membru al unui grup de interes economic;

cine in stopeaza activitatea viceprimarului ? sau managerului tehnic ( care este una si aceeasi persoana)? care institutii ale statului? sau trebuie sa traim numai din reclamatii ?
si care sunt consecintele ? sau sanctiunile ? oare intra si primarul in acest cerc vicios , pe motiv ca accepta? unde se pot face aceste sesizari ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iulie 2013
baza, utilizator
Tot din Legea nr.161/2003:
Art. 91
(1) Starea de incompatibilitate intervine numai după validarea mandatului, iar în cazul prevăzut la art. 88 alin. (2), după validarea celui de-al doilea mandat, respectiv după numirea sau angajarea alesului local, ulterior validării mandatului, într-o funcţie incompatibilă cu cea de ales local.

(2) În cazul prevăzut la art. 89, incompatibilitatea cu calitatea de ales local intervine la data la care alesul local, soţul sau ruda de gradul I a acestuia devin acţionari.

(3) Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezentei secţiuni este obligat să demisioneze din una dintre funcţiile incompatibile în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

(4) În situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. (3), prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile sau, după caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale.


(5) Ordinul emis de prefect potrivit alin. (4) poate fi atacat la instanţa de contencios administrativ competentă.

(6) În cazul primarilor, prefectul va propune Guvernului stabilirea datei pentru alegerea unui nou primar, iar în cazul consilierilor locali şi consilierilor judeţeni, se va proceda la validarea mandatului unui supleant, potrivit prevederilor Legii nr. 70/1991 privind alegerile locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, puteti sa sesizati si ANI.
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incompatibilibate consilier local drbiaf drbiaf buna seara! va rog sa ma lamuriti daca in situatia data, si anume, un consilier llocal care este administratorul unui srl, si acest srl are contract de ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati consilieri locali alexandru vali alexandru vali As dori sa stiu cum pot fi atacate in justitie raspunsurile formulate de Centrul de Resurse Juridice cu referire la incompatibilitatile alesilor locali. in ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese - consilier local lazap lazap Daca un consilier local are o societate comerciala la care este unic administrator,reprezinta conflict de interese daca vrea sa concesioneze un teren de la ... (vezi toată discuția)