Buna ziua!
La valoarea unui imobil, instanta mi-a impus achitare unei taxe de timbru pt care am solicitat scutirea acesteia, astfel ca, in acest sens am depus la dosar declaratie notariala si adev de venit. Cf art 155 (1) cpc procesul a fost suspendat intrucat era necesar depunerea la dosar si a unei adev eliberata de adm financiara din care sa rezulte ca nu am venit. Nu sunt proprietar de imobil(pt a justifica chelt, eu si sotul locuim la parinti), am un venit mic, sotul nu lucreaza, nu avem alte venituri, astfel ca nu vad ce alte doc mai erau necesare pt scutirea acelei taxe. Probabil ca este nev si o cerere de repunere pe rol a cauzei.. nu stiu..
Va rog sa ma ajutati cum trebuie procedat pe mai departe...Va multumesc!
Judecata cauzei se reia prin cererea de redeschidere formulată de dvs., însă numai dacă v-aţi îndeplinit obligaţiile menţionate în încheierea de şedinţă prin care instanţa a dispus suspendarea şi dacă plătiţi jumătate din taxa judiciară de timbru datorată pentru cererea suspendată. Întrucât suspendarea judecăţii vi se datorează, trebuie să timbraţi cererea de repunere pe rol a cauzei cu 50% din taxa judiciară de timbru pentru cererea sau acţiunea a cărei judecare a fost suspendată (art. 3, lit. ş) din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru).
Cererea privind ajutorul public judiciar este scutită de taxă de timbru. Deci pentru repunerea pe rol a unei astfel de acțiune nu se va plăti taxa.
Altfel spus, 50% din nimic e tot nimic.
Trebuie doar să anexați la cererea de repunere pe rol toate actele pe care vi le-a cerut instanța.
Subscriu la ce a scris @Patrick_
La astfel de cauze, in care se solicita ajutor public judiciar, nu se plateste taxa de timbru. Nu inteleg, de ce alte persoane contrazic legea ?
nu ati precizat care este obiectul cauzei.....ar trebui sa mergeti la un mediator si acolo sa va rezolvati problema.... acolo nu exista taxe judiciare de timbru....din ce spuneti, acum aveti de platit 150% taxa de timbru....mergeti la un mediator si acolo veti afla cum puteti rezolva.
D-le mediator, dacă chiar vre?i să ajuta?i pe cineva, vă rog să nu încurca?i lumea ?i să încerca?i măcar să citi?i cu aten?ie problemele cu care vin oamenii aici.
S-a scris destul de clar că este vorba de o cauză legată de un imobil, cauză în care s-a făcut cerere de ajutor public judiciar. Această cerere se judecă separat dând na?tere unei alte ac?iuni, separate de prima. În aceasta a doua cauză s-a dispus suspendare în temeiul art. 155 ind. 1.
Deci suspendare e dispusă in cauza având ca obiect acordarea ajutorului public judiciar, care este scutită de taxă de timbru. La rândul ei ?i repunerea pe rol va fi scutită de taxă de timbru.
Pe de altă parte, cum ar putea un mediator să medieze o cauză de ajutor public judiciar?
Sau cum ar putea un mediator să medieze o cauză având ca obiect o revendicare a unui imobil na?ionalizat în anii 50? ;)
Nu crede?i că toate aceste îndemnuri pe care le lansează în general mediatorii în ultima vreme sunt de fapt mijloace de promovare cu scop comercial? Adică merge?i la mediator pentru că acolo se rezolvă orice... După părerea mea nu e chiar a?a.