avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... cod rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

cod rutier

buna ziua tuturor!am inteles din relatarile stiristilor ca noul cod rutier prevede ca cei care detin categoiile C,D,C+E,D+E,sa fie obligati sa-si schimbe permisul la 5 ani.dar daca unele persoane doar detin aceste categorii si nu profeseaza au aceiasi obligatie?cum pot face sa beneficiez de prevederea de schimbare la 10 ani atat timp cat detin si alte categorii dar nu folosesc decat un autoturism?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 12:55, 20 Ianuarie 2013
Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002:

Art. III. - Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie 2013 pentru categoriile de vehicule echivalente celor prevazute la art. 24 alin. (5) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezenta lege, isi pastreaza valabilitatea administrativa pana la data expirarii mentionata in acestea.
multumesc dar acest lucru imi era clar.ma refer la urmatoarea data de schimbare a permisului:este valabil pana in 2017,atunci cand il voi schimba va fi valabil doar 5 ani fiind posesorul si celorlalte categorii?am precizat ca am mai multe categorii pe permis dar folosesc doar un autoturism,nu conduc autobuz(microbuz) sau camion.
Am si eu o nelamurire referitoare tot la aceasta problema plus ca al meu permis expira in 2018, iar acesta din urma este de tipul vechi adica fara acele insemne ale UE si vreau sa stiu daca pot conduce autovehicule in spatiul UE cu acest permis pana la data expirarii conform noului cod rutier. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Asa cum am mentionat mai sus, permisele de valabilitate isi pastreaza valabilitatea administrativa pana la data expirarii mentionata in acestea.

Prin urmare,valabilitatea permisului dvs va fi pana la expirare ( 2018 ). Statele UE si nu numai, recunosc permisele actuale de conducere , prin urmare, nu va fi niciun impediment priivnd conducerea autovehiculelor in spatiul UE cu acest permis.
reducerea perioadei de valabilitate la 5ani a permiselor ptr profesionisti nu are nicio justificare atat tip cat profesionistii angajati ca si conducatori auto sunt testati anual iar societatile comerciale sunt obligate sa ii verifice inainte de a pleca in cursa. suplimentar, sunt obligati sa detina si un atestat profesional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preschimbare permis auto valabilitate milikutza milikutza Buna ziua, sotului meu ii expira permisul in anul 2015 - permis de profesionist.(tip vechi). El doreste schimbarea acestuia dar cand s-a dus la ghiseul de ... (vezi toată discuția)
Permis conducere Brleanuaurel1981 Brleanuaurel1981 buna ziua o intrebare mai trebuie sa fac fisa medicala daca vreau sami schimb prmisul nu il am expirat trebuie sal schimb pentru adresa (vezi toată discuția)
Permis de conducere republica moldova EDWARD85 EDWARD85 Buna ziua ! As dori va rog frumos o informatie... Eu am permis de sedere in Republica Moldova valabil pana pe 18/06/2013 pentru studii. De cateva zile am dat ... (vezi toată discuția)