avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de studii

Va rog sa-mi spuneti daca mai exista "concediul de studii" . Ma intereseaza pentru un prieten, student, care nu reuseste sa-si ia zile libere de la serviciu pentru sesiune. Ce variante ar avea pentru sesiunea de vara in afara de concediul de odihna pe care il termina acum, in sesiunea de iarna ?
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2013
gev, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:16, 20 Ianuarie 2013
Concediile pentru formare profesionala
ART. 154
(1) Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.
(2) Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.
ART. 155
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.
ART. 156
(1) Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si denumirea institutiei de formare profesionala.
(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).
ART. 157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1).
ART. 158
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, altele decat salariul.
gev


Exista notiunea de concediu de stidiu .. acesta se acorda de catre angajator la solicitarea salariatului, in conditiile prevazute de reg.intern sau de ccm aplicabil angajatorului ..

Concediile de studiu pot fi cu sau fara plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru examene Denisa06 Denisa06 Buna ziua! Sunt studenta in anul III dar de asemena si lucrez, iar din cauza unor complicatii aparute la locul de munca eu nu mai pot ajunge la examene. Am ... (vezi toată discuția)
Concediu studii iancuionel iancuionel Buna ziua, As dori sa stiu cum este reglementat concediul de studii, daca angajatorul este obligat sa il acorde angajatilor si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Concediul pt studenti Cinthya Cinthya Buna ziua! Sunt studenta la o facultate cu regim la distanta(id) si totodata angajata la o firma de stat. Intrebarea mea este daca in perioada sesiunii as ... (vezi toată discuția)