avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pe venit sau pe profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pe venit sau pe profit

Buna ziua,

Doresc sa infiintez un SRL care produce soft la comanda. Firma, va fi foarte mica la inceput, cel putin, cu o cifra de afaceri nu prea mare nici ea.

Imi puteti spune cum este mai benefic sa o inregistrez. Ca platitoare de impozit pe venit sau pe profit ?
Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: balexg , utilizator 15:49, 19 Mai 2009
Am si eu cateva nelamuriri in leg. cu PFA-ul.
Sunt inginer proiectant angajat la o S.C. si as dori sa-mi fac PFA. Vreau sa prestez servicii (de proiectare).
Am inteles ca va trebui sa platesc un impozit pe venit de 3%. (adica pt. tot ce incasez/facturez platesc impozit 3%).
Ce alte taxe/impozite/cotizatii va trebui sa mai platesc. trebuie sa tin o contabilitate?
Va multumesc.
Pentru a va infiinta un PFA va trebui sa apelati la OUG nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanle fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale publicata in Monitorul oficial nr.328 din 25 aprilie 2008,prin aceasta ORDONANTA sunt stabilite toate regulile privind inregistrarea unui PFA, acestea ar fi pe scurt urmatoarele:
1. cererea de inregistrare in registrul comertului si de autorizare se depune la Registrul comertului de pe langa Tribunalul din judetul in care solicitantul isi stabileste sediul profesional;
2.documentatia care va insoti cererea este:
a) carte de identitate ;
b) dovada sediu;
c) declratatie pe propria raspundere privind indeplinirea conditiilor : sanitare;sanitar-veterinare; protectia mediului si protectia munctii;
d) documente care atesta pregatirea profesionala.

IMPOZITUL PE VENITUL OBTINUT din activitatile rezultate ca si PFA este: 16% aplicat asupra venitului net obtinut ( venit net = venituri (impozabile) - cheltuieli (deductibile)).
CONTRIBUTII DATORATE:
5,5% aplicata asupra venitului obtinut din activitatea ca si PFA reprezentand contributia la fondul de sanatate (FNUASS, Legea nr.95/2006)

OBLIGATII DECLARATIVE: ( adica va trebui sa depuneti la Administratia financiara de sector ( competenta)):
- Declaratia 220 privind veniturile estimative pe baza careia vi stabileste plata unui impozit pe venit anticipat ( se
depune in 15 zile de la obtinerea autoriztiei de PFA);
- Declaratia 200 privind venitul realizat in anul de raportare.

MODUL DE TINERE A CONTABILITATII:
Contabilitatea se tine in partida simpla ( adica se tine in principal un Registru jurnal de incasari si plati si alte documente asemenea, se folosesc facturi, chitante, case de marcat , dupa caz...) vezi OMF nr.1040/2004.( adica nu se tine o contabilitate ca la societatile de tip microintreprinder sau platitoare de impozit pe profit = ca la persoane juridice, care tin registre speciale, intocmesc sitaatii financiare, balante, bilant, contul de profit si poerdere, etc.)

NOTA:
impozitul pe venit de 3% nu il platesc PFA-le , aceasta cota o platesc aplicata la venit MICROINTREPRINDERILE (microintreprinderile sunt definite in Legea nr.571/2003 - Codul fiscal, si sunt acele firme (SRL-uri care au intre 1 si 9 salariati;realizeaza venituri care nu depasesc intr-un an (pana la 31 decembrie) 100.000 euro...)
uite o lista cu pasii de infiintare PFA [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe srl-d cosminhala cosminhala Buna ziua. Pentru un SRL-D fara angajati, ce taxe si impozite lunare/ anuale exista? Multumesc. (vezi toată discuția)
Pfa sau microintreprindere ? cstmihai cstmihai As vrea sa imi iau soarta in maini si sa infiintez o societate de tip PFA sau Microintreprindere. Motivul principal ar fi ca am ocazia de a fi platit pentru ... (vezi toată discuția)
Dividende - impozit szleventee szleventee Buna, Am inteles ca intr-o firma platitoare de impozit pe venit, in total dividendelor se aplica un impozit de 2%(imp. venit)+16%(imp. dividende). Este ... (vezi toată discuția)