avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Raspuns solicitare clarificari
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Raspuns solicitare clarificari

Intrebarea mea se refera la modul in care AC a raspuns cererii de clarificari pe care am formulat-o.
Conform ART. 78 din OUG 34/2006
(1) Orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificari privind documentatia de atribuire.
(2) Autoritatea contractanta are obligatia de a raspunde, in mod clar, complet si fara ambiguitati, cat mai repede posibil, la orice clarificare solicitata, intr-o perioada care nu trebuie sa depaseasca, de regula, 3 zile lucratoare de la primirea unei astfel de solicitari din partea operatorului economic.
(3) Autoritatea contractanta are obligatia de a transmite raspunsurile - insotite de intrebarile aferente - catre toti operatorii economici care au obtinut, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, documentatia de atribuire, luand masuri pentru a nu dezvalui identitatea celui care a solicitat clarificarile respective.

La solicitarea de clarificari pe care am formulat-o mi s-a raspuns foarte repede (1 zi), in SEAP, dar nu sub forma unui document care reia intrebarea formulata de mine, ci sub forma unui mesaj - comentariu la sectiunea clarificari.

Este normal?
Textul de lege de mai sus mentioneaza ca AC este obligata sa reia intrebarea formulata de catre potentialul ofertant.

Ce spune practica?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 17:58, 23 Ianuarie 2013
In practica, raspunsul trebuie formulat d e asa natura, incat cel care a intrebat sa isi recunoasca intrebarea(nedumerirea, neclaritatea) si raspunsul sa aiba legatura cu aceasta. Sunt situatii in care 5 operatori pun aceeasi intrebare, cu mici diferente de exprimare. este evident ca nu se pot scrie 5 intrebari ad litteram pe aceeasi tema, evident toate 5 ar avea acelasi raspuns. Atunci se formuleaza de catre AC in raspuns o singura intrebare, astfel incat fiecare din cei 5 sa si-o poata recunoaste, raspunsul fiind tot unul singur.

Referitor la intrebarea dvs.:

Nu exista un format- tip de clarificare.

Dar, daca AC alege sa nu formuleze tip intrebare -raspuns, important este ca din continut sa reiasa si care este neclaritatea din documentatia de atribuire si care este raspunsul, in caz contrar fiind incalcat art.78. Ceea ce ma indoiesc ca au reusit.

Depinde foarte mult si ce ati intrebat si ce contine acel "mesaj -comentariu".
Daca nu sunteti multumit de " mesaj", aveti dreptul de a reveni ulterior cu intrebarea si de a preciza ca nu vi s-a raspuns intrebarii dvs. in termenul de la art.78, alin.2.

Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
vlad nicolae, moderator
Multumesc pentru raspuns
da, raspunsul de pe seap este in tema cu intrebarea.
Subtila este totusi formularea cerintelor din caietul de sarcini. Nu o sa intru in detalii pentru ca nu e important dar practic certintele tehnice de la un instrument clasic folosit in chirurgie se termina cu cerinte specifice unui alt instrument folosit tot in acel domeniu. Intrebarea mea era formulatul in sensul unei eventuale erori de copy-paste, de redactare, etc. Raspunsul a fost urmatorul: nu este o eroare este exact ceea ce cautam. Ofertantul cu care lucrez mi-a spus clar ca nu exista acel produs pe piata.
Costul/ beneficiile unei actiuni mai ample pentru a descoperi lumina imi recomanda sa ma opresc aici cu cercetarile.

Am profitat totusi de ocazie pentru a ma informa despre modul in care o AC poate raspunde la clarificari.
Asa ca multumesc pentru raspuns!
Soazig
Puteti verifica totusi daca nu se incalca art.35, alin.5 si art.38 din OUG 34

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare caiet de sarcini ibitza78 ibitza78 Buna ziua! am urmatoarea speta: se publica pe SEAP documentatia de atribuire pentru o procedura de licitatie deschisa. Ulterior se primesc solicitari de ... (vezi toată discuția)
Raspuns solicitari de clarificari paula manta paula manta buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Am in derulare in SEAP o procedura de achizitie. S-au cerut solicitari de clarificari. Intrebarea ... (vezi toată discuția)
Termen de raspuns solicitare de clarificare licitatie teodor82 teodor82 Buna ziua. Intrebarea mea este daca o autoritate contractanta este obligata sa raspunda in maxim 3 zile lucratoare la o solicitare de clarificare? In OUG 34 ... (vezi toată discuția)