avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tulburare de posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tulburare de posesie

astazi am primit un telefon de la tara,prin care , mama,disperata, mi-a relatat faptul ca un vecin , a daramat gardul care constituia hotarul dintre cele doua proprietati si a plantat cativa stalpi de metal(susceptibili a fi luati tot din curtea noastra) in spatele casei noastre(casa fiind nelocuita de la decesul tatalui din 2004) cu pretentia (cred) ca aceasta noua delimitare topografica ar fi cea corecta.a constatat cele relatate cu o seara inainte cu ocazia unei vizite intamplatoare la imobilul cu pricina.astazi a fost la primarie sa se intereseze daca cineva de acolo are habar despre asta si...stupoare...nu se stia absolut nimic,dar a obtinut din partea domnului primar promisiunea ca se va interesa de ce s-a intamplat si ca va fi instiintata(asta pe la orele diminetii).in dupa-amiaza aceleeasi zile,concubinului mamei(care ridica pensia de la posta) i s-a inmanat un plic cu data postei-data de astazi-,plic in care era o instiintarre de la primarie precum ca mama ar fi fost instiintata (nu a mai primit niciodata nici un fel de notificare)asupra acestui demers si ca nu s-ar fi prezentat si ca date fiind acestea sa ne multumim cu ce ne-a mai ramas!.cum?...stimate doamna/domn avocat , in ce tara traim?in ce an suntem?vreau sa mai adaug,si cu asta inchei,ca aceste demersuri disperate ale cetateanului respectiv constituie o razbunare la adresa mea,care am ajutat o persoana din familia respectiva sa sustina si sa castige un proces de divort si unul de partaj,astfel indepartand-o dintr-o casa unde era violentata cu regularitate.m-ar interesa: 1.speta si procedura in cazul intrarii,zic eu,abuzive pe terenul mamei mele de catre vecinul respectiv 2.care sunt autoritatile competente ce pot controla acesti functionari publici ai primariei care nu tin cont de drepturile fiecarui cetatean(nu numai al anumitora)?3. politia comunala nu are nici o competenta in aceste cazuri? cui trebuie sa ma adresez ? si cine ma poate ajuta sa fac lumina inacest caz ?pentru ca nu mai pot tolera abuzul,coruptia si mizeria dintr-un sistem care dauneaza grav libertatii cetatenesti.va multumesc !X-(
Buna,

cred ca ar trebui sa mai faci o masuratoare cadastrala noua, din care comparata cu cea veche sa reiasa suprafata lipsa, sa vb cu vecinul si sa ai la tine in buzunar un aparat de inregistrat si sa ii inregistrezi cum ca da au mutat gardul si ce ca e doar cu cativa cm, pe langa inregistrare sa ai si un martor cu tine si sa faci si niste fotografii CLARE si apoi te adresezi cu actine impotriva vecinului in instanta de judecata pe civil si poti si pe penal.
Succes
Actiunea civila cea mai indicata este cea in revendicare:
Actiunea in revendicare este definita ca acea actiune reala prin care reclamantul cere instantei de judecata sa i se recunoasca dreptul de proprietate asupra unui bun determinat si pe cale de consecinta, sa-l oblige pe parat la redarea posesiei bunului de la posesorul neproprietar .
in jurisprudenta s-a decis ca actiunea in revendicare este actiunea prin care proprietarul neposesor reclama si deci solicita restituirea bunului de la posesor neproprietar .
Dvs. sunteti proprietar tabular si in consecinta nu are rost sa faceti o noua masuratoare topo (extrajudiciara). In cursul judecatii ati putea apela la expertiza judiciara in probatoriu, iar cheltuielile oricum vor fi avansate de Dvs., urmand sa le recuperati daca veti avea castig de cauza.
Plangerea de tulburare de posesie este de asemenea indicata. Este scutita de taxe judiciare si are autoritate de lucru judecat in procesul civil in cazul in care s-ar solutiona inaintea procesului civil. In general, paratii primesc NUP pentru lipsa dovedirii laturii subiective (intentia), dar va intimidati adversarul...
O fi cea mai indicata actiunea in revendicare, dar ceea ce vrea userul este o stabilire a granitelor proprietatii sale (ceea ce implica si o revendicare!), adica o actiune in granituire.
Si stabilind care e limita de proprietate, instanta reface astfel imobilul.
Cu inregistrarea aia din buzunar, obtinuta ilegal, nu vad ce sa faca...
Eu raspundeam la speta vecinului utilizatorului Gherghut... Dupa cate stiu eu actiunea in granituire nu e constitutiva de drepturi .Efectul principal al actiunii in granituire fiind acela ca se realizeaza delimitarea proprietatii limitrofe. Prin hotararea pronuntata se stabileste linia de hotar dintre cele doua proprietati. Autoritatea lucrului judecat al hotararii care se pronunta se va marginii la acest aspect.
Cheltuielile de granituire privind trasarea si marcarea hotarului stabilit de instanta se suporta egal de ambele parti asa cum prevede art. 584 C.civil. Actiunea in revendicare rezolva si problema granituirii practic, nu ?
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2009
godspeed, utilizator
Va multumesc pentru amabilitatea cu care mi-ati raspuns.Sfaturile voastre ma ajuta sa inteleg mai bine caile de atac.Ma gandesc insa si la urmatoarele aspecte:
1. Tanand cont de momentul producerii, ar putea sa-mi fie respinsa plangerea de "tulburare de posesie"?
2. Daca vecinii au mutat gardul pe proprietatea mea n-as putea si eu sa fac acelasi lucru punandu-l acolo unde trebuie sa stea ?
3. Intr-o actiune de revendicare ar putea instanta sa hotarasca ca gardul sa ramana pe locul actual pe motiv ca a trecut mai mult de 2 luni sau un an de la tulburare ? Cum ramane in acest caz cu garantarea dreptului la proprietate de catre art.44 din CR?
4. Unul din vecini are casa chiar pe linia gardului ce delimiteaza curtea iar dupa coltul casei se vede si cu ochiul liber uitandute din strada cum s-a bagat pe proprietatea mea . Si-a facut chiar WC-ul pe terenul meu.Intr-o actiune sa zicem de "Granituire si revendicare" ar putea instanta sa-mi mai ia din curte si sa-i dea vecinului dupa casa pentru acces? Ar fi o chestie tare de tot dupa ce m-au jefuit vecinii sa ma jefuiasca si instanta !!!

Alte discuții în legătură

Daca esti mic si sarac ,legile nu te mai apara.... ymonik_k ymonik_k Trebuie sa inaintezi catre Parchet un caz rasunator, pt a avea parte de toata atentia legilor din Romania?...am inaintat catre Parchet acum un an o plangere de ... (vezi toată discuția)
Distrugere gard si ocupare abuziva de teren adicxu adicxu buna ziua.In septembrie 2014 mi-au iesit actele de la OCPI (mostenire dupa tatal meu pt un teren de 1800m2).Acuma 2 saptamani am urcat la munte unde am ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sau nu? TRAIAN78 TRAIAN78 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema si as dori cateva lamuriri, va rog In 2010 un vecin mi-a ocupat fara drept cca 400 mp, i-am facut plangere ... (vezi toată discuția)