avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... tulburare de posesie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

tulburare de posesie

astazi am primit un telefon de la tara,prin care , mama,disperata, mi-a relatat faptul ca un vecin , a daramat gardul care constituia hotarul dintre cele doua proprietati si a plantat cativa stalpi de metal(susceptibili a fi luati tot din curtea noastra) in spatele casei noastre(casa fiind nelocuita de la decesul tatalui din 2004) cu pretentia (cred) ca aceasta noua delimitare topografica ar fi cea corecta.a constatat cele relatate cu o seara inainte cu ocazia unei vizite intamplatoare la imobilul cu pricina.astazi a fost la primarie sa se intereseze daca cineva de acolo are habar despre asta si...stupoare...nu se stia absolut nimic,dar a obtinut din partea domnului primar promisiunea ca se va interesa de ce s-a intamplat si ca va fi instiintata(asta pe la orele diminetii).in dupa-amiaza aceleeasi zile,concubinului mamei(care ridica pensia de la posta) i s-a inmanat un plic cu data postei-data de astazi-,plic in care era o instiintarre de la primarie precum ca mama ar fi fost instiintata (nu a mai primit niciodata nici un fel de notificare)asupra acestui demers si ca nu s-ar fi prezentat si ca date fiind acestea sa ne multumim cu ce ne-a mai ramas!.cum?...stimate doamna/domn avocat , in ce tara traim?in ce an suntem?vreau sa mai adaug,si cu asta inchei,ca aceste demersuri disperate ale cetateanului respectiv constituie o razbunare la adresa mea,care am ajutat o persoana din familia respectiva sa sustina si sa castige un proces de divort si unul de partaj,astfel indepartand-o dintr-o casa unde era violentata cu regularitate.m-ar interesa: 1.speta si procedura in cazul intrarii,zic eu,abuzive pe terenul mamei mele de catre vecinul respectiv 2.care sunt autoritatile competente ce pot controla acesti functionari publici ai primariei care nu tin cont de drepturile fiecarui cetatean(nu numai al anumitora)?3. politia comunala nu are nici o competenta in aceste cazuri? cui trebuie sa ma adresez ? si cine ma poate ajuta sa fac lumina inacest caz ?pentru ca nu mai pot tolera abuzul,coruptia si mizeria dintr-un sistem care dauneaza grav libertatii cetatenesti.va multumesc !X-(
ghergut a scris:

Ce sa inteleg ca vecinul cu martori are toate argumentele iar eu cu documente nu am nici unul?


D-le Gherghut, confuzia Dvs provine din faptul ca unele raspunsuri sunt adresate utilizatorului care a initiat subiectul, altele sunt consideratii generale asupra dificultatilor probarii infractiunii de tulburare de posesie (ca in cazul interventiei d-lui U.b.i.k). Presupun ca daca ati fi initiat Dvs subiactul, sub o alta denumire, ati fi avut raspunsuri exclusive.
Revenind la intrebarea Dvs, forta probanta a inscrisurilor este superioara celei ale declaratiilor martorilor. Afirmatia vecinilor Dvs. conform careia bunicul Dvs ar fi cedat din terenul in cauza nu are nicio semnificatie, avand in vedere ca regimul juridic al imobilelor este diferit de al bunurilor mobile. Actele translative de proprietate avand ca obiect un teren trebuie sa fie intocmite in forma autentica, etc. Nu cedezi teren doar prin declaratii verbale.
De asemenea inteleg ca, desi terenul este intabulat, starea de fapt difera de cea din documentatie. Inteleg ca in fapt detineti mai putin. In cazul acesta, puteti sa va adresati oficiului de cadastru cu o cerere insotita de o documentatie cadastrala care sa dovedeasca acest lucru, in care sa solicitati rectificarea cadastrala pe baza Legii 7/1996. Va va costa apr. 1000 lei, daca se rezolva prin solutie tehnica si nu se pune problema unor suprapuneri de teren. un caz extrem de rar... In acest caz, vecinii care poseda din terenul Dvs. ar trebui sa dea o declaratie autentica, prin care ar fi de acord cu modificarile constatate prin intermediul noii documentatii topo. Din pacate de cele mai multe ori insa se ajunge in instanta, unde pentru aflarea "adevarului" in privinta starii de fapt si punerea acesteia in acord cu inscrierile din cadastru este nevoie de expertiza topo judiciara (care costa ceva mai mult decat cea extrajudiciara, a firmei care v-a intocmit documentatia) si va puteti astepta la un litigiu care poate dura ani de zile.
In situatia pe care o descrieti Dvs, cred ca este suficient, deocamdata, sa depuneti o plangere penala de tulburare de posesie (gasiti un model si pe net), iar politia comunala (care are competente in demararea cercetarii penale, sub coordonarea unui procuror) va trebui sa demaraze cercetarea. In plangere mentionati ca intelegeti sa va folositi in probatoriu de inscrisuri (anexati documentele care atesta proprietatea, schita parcelara din dosarul de intabulare), de cercetarea la fata locului (daca sustineti ca este atat de evidenta diferenta dintre schita si starea de fapt) si de proba cu martori. Cereti si daune materiale, daca va constituiti si parte civila in procesul penal.
Poate ca daca vecinul vede ca nu glumiti, va negocia. Succes
Avand in vedere ca cea mai ieftina si rapida metoda e cea la mica intelegere, eu nu as sari peste posibilitatea de a-mi notifica vecinul pentru o negociere, poate se sperie si-si muta gardul si am terminat!
Nu se stie niciodata de unde sare iepurele cand ajungeti la o intalnire cu un avocat si il puneti fata in fata cu vecinul...
Poate ca intelege ca nu e de joaca, poate intelege implicatiile penale, poate ca macar va lua in calcul sa fie intelegator...
In plus, in functie de cele declarate in procesul-verbal de conciliere, puteti folosi acel act pentru a dovedi reaua-credinta sau chiar intentia vecinului... in penal sau in civil...
Adica si daca nu reusiti o impacare cu vecinul, veti folosi sustinerile sale impotriva lui (in masura in acre pot fi folosite astfel)... Ii vedeti apararile, ii vedeti intentiile, ii vedeti determinarea...

Cat despre probe, ele nu au o valoare prestabilita in dreptul romanesc, asa incat nu putem spune ca un inscris are o valoare mai mica sau mai mare decat un martor.
Asta e doar tendinta de interpretare a judecatorilor si nu ar fi prima data cand s-ar desface un act autentic pe declaratii de martori...
Judecatorii iau deciyzia apreciind probele in conformitate cu legea (care nu le da o putere mai mare unora fata de altele) precum si in conformitate cu propria lor constiinta (iar ce forta dau ei uneia sau alteia dintre probe... nu putem sti noi).
AVLIL a scris:


Cat despre probe, ele nu au o valoare prestabilita in dreptul romanesc, asa incat nu putem spune ca un inscris are o valoare mai mica sau mai mare decat un martor.
Asta e doar tendinta de interpretare a judecatorilor si nu ar fi prima data cand s-ar desface un act autentic pe declaratii de martori...

Cand am facut aprecierea in legatura cu forta probanta a inscrisurilor, ma bazam pe regulile si exceptiile de probare cu martori , continute in art. 1191-1198 din Codul Civil :

art. 1191 -“ Dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic sub semnatura privata . Nu se va primi niciodata o dovada prin martori in contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis inaintea, la timpul sau u urma confectionarii actului, chiar cu privire la o suma sau valoare ce nu depaseste 250 lei “
Prin extrapolare sau extindere ... Varietas delectat ?:))

Referitor la mesajul lui AVLIL din 29 Mai 2009 ora 14:16 in legatura cu termenele am gasit:

Cod Procedura Penala
Art. 284: Termenul de introducere a plangerii
(1) In cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, aceasta trebuie sa fie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.

Cod Procedura Civila
Art. 674
Cererile privitoare la posesiune vor fi admise numai daca:
1. nu a trecut un an de la tulburare sau deposedare;
2. reclamantul dovedeste ca, inainte de aceasta data, el a posedat cel putin un an;
3. posesiunea lui intruneste conditiile cerute de Art. 1846 si 1847 din Codul civil.
In cazul cand deposedarea sau tulburarea s-a facut prin violenta, reclamantul este scutit de a face dovada ceruta la punctele 2 si 3 din acest articol.
Cererile posesorii se judeca de urgenta si cu precadere.
Intampinarea nu este obligatorie.

Un caz concret petrecut in Braila se poate consulta pe acest link:Tribunal PEN Neformularea plangerii prealabile
Mda, si ar mai fi ceva :
Tulburare de posesie
Momentul consumarii. Aplicabilitatea dispozitiilor de gratiere.

Avand in vedere ca infractiunea de tulburare de posesie este o infractiune continua, se considera consumata fie la data cand faptuitorul a incetat actiunea ilicita din proprie initiativa, fie la data pronuntarii hotararii de condamnare.

Curtea suprema de justitie, sectia penala, decizia nr. 111 din 19 ianuarie 1999

Alte discuții în legătură

Daca esti mic si sarac ,legile nu te mai apara.... ymonik_k ymonik_k Trebuie sa inaintezi catre Parchet un caz rasunator, pt a avea parte de toata atentia legilor din Romania?...am inaintat catre Parchet acum un an o plangere de ... (vezi toată discuția)
Distrugere gard si ocupare abuziva de teren adicxu adicxu buna ziua.In septembrie 2014 mi-au iesit actele de la OCPI (mostenire dupa tatal meu pt un teren de 1800m2).Acuma 2 saptamani am urcat la munte unde am ... (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sau nu? TRAIAN78 TRAIAN78 Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema si as dori cateva lamuriri, va rog In 2010 un vecin mi-a ocupat fara drept cca 400 mp, i-am facut plangere ... (vezi toată discuția)