ghergut a scris:
Ce sa inteleg ca vecinul cu martori are toate argumentele iar eu cu documente nu am nici unul?
D-le Gherghut, confuzia Dvs provine din faptul ca unele raspunsuri sunt adresate utilizatorului care a initiat subiectul, altele sunt consideratii generale asupra dificultatilor probarii infractiunii de tulburare de posesie (ca in cazul interventiei d-lui U.b.i.k). Presupun ca daca ati fi initiat Dvs subiactul, sub o alta denumire, ati fi avut raspunsuri exclusive.
Revenind la intrebarea Dvs, forta probanta a inscrisurilor este superioara celei ale declaratiilor martorilor. Afirmatia vecinilor Dvs. conform careia bunicul Dvs ar fi cedat din terenul in cauza nu are nicio semnificatie, avand in vedere ca regimul juridic al imobilelor este diferit de al bunurilor mobile. Actele translative de proprietate avand ca obiect un teren trebuie sa fie intocmite in forma autentica, etc. Nu cedezi teren doar prin declaratii verbale.
De asemenea inteleg ca, desi terenul este intabulat, starea de fapt difera de cea din documentatie. Inteleg ca in fapt detineti mai putin. In cazul acesta, puteti sa va adresati oficiului de cadastru cu o cerere insotita de o documentatie cadastrala care sa dovedeasca acest lucru, in care sa solicitati rectificarea cadastrala pe baza Legii 7/1996. Va va costa apr. 1000 lei, daca se rezolva prin solutie tehnica si nu se pune problema unor suprapuneri de teren. un caz extrem de rar... In acest caz, vecinii care poseda din terenul Dvs. ar trebui sa dea o declaratie autentica, prin care ar fi de acord cu modificarile constatate prin intermediul noii documentatii topo. Din pacate de cele mai multe ori insa se ajunge in instanta, unde pentru aflarea "adevarului" in privinta starii de fapt si punerea acesteia in acord cu inscrierile din cadastru este nevoie de expertiza topo judiciara (care costa ceva mai mult decat cea extrajudiciara, a firmei care v-a intocmit documentatia) si va puteti astepta la un litigiu care poate dura ani de zile.
In situatia pe care o descrieti Dvs, cred ca este suficient, deocamdata, sa depuneti o plangere penala de tulburare de posesie (gasiti un model si pe net), iar politia comunala (care are competente in demararea cercetarii penale, sub coordonarea unui procuror) va trebui sa demaraze cercetarea. In plangere mentionati ca intelegeti sa va folositi in probatoriu de inscrisuri (anexati documentele care atesta proprietatea, schita parcelara din dosarul de intabulare), de cercetarea la fata locului (daca sustineti ca este atat de evidenta diferenta dintre schita si starea de fapt) si de proba cu martori. Cereti si daune materiale, daca va constituiti si parte civila in procesul penal.
Poate ca daca vecinul vede ca nu glumiti, va negocia. Succes