avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acordul de mediere. Controlul de legalitate
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acordul de mediere. Controlul de legalitate

Întelegerea obtinuta în urma medierii este un contract între parti, mai exact un contract de tranzactie la care se putea ajunge, evident, si fara interventia mediatorului.
Acordul de mediere poate fi încheiat oral sau în scris, nefiind obligatoriu ca
întelegerea partilor prin care se încheie disputa sa se materializeze în forma scrisa.
În multe cazuri acordul, materializat într-un contract, este neaplicabil – de exemplu, disputele obisnuite de familie, cele de la locul de munca (cele necontractuale),intraorganizationale (dispute între departamente), interculturale, în scoala (elev-elev, profesor-elev) etc.
Contractul poate fi consemnat, ad probationem, într-un document ce are
valoare de înscris sub semnatura privata. Pentru a-i da valoare de înscris autentic, partile au la îndemâna doua cai, una extrajudiciara si cealalta judiciara, în functie demomentul în care a intervenit medierea.
Daca partile ajung la o întelegere ea poate fi supusa verificarii notarului public în vederea autentificarii sau, dupa caz partile pot supune întelegerea verificarii de catre instanta de judecata obtinând în acest fel un titlu executoriu.
Rostul procedurii de autentificare, respectiv încuviintare este acela de a
împiedica intrarea în circuitul civil a unor contracte care nu respecta forma impusa de lege sau care încalca ordinea publica, ce pot periclita astfel siguranta si stabilitatea raporturilor juridice. Pentru a preîntâmpina viitoare litigii izvorâte dintr-un contract viciat si întrucât mediatorul nu are îndreptatirea de a analiza în vreun fel legalitatea acordului dintre parti, el doar atragându-le într-un mod general atentia ca acordul nu poate încalca legea si ordinea publica, apare cu atât mai necesar controlul exercitat de o persoana calificata juridic si care exercita autoritatea publica.
Asadar, în privinta naturii juridice, aceasta autentificare, respectiv încuviintare
constituie un control de legalitate.

Alte discuții în legătură

Utilitatea si eficienta acordului de mediere Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator In Sectiunea 4: Inchiderea procedurii de mediere din Legea 192/2006 la art.58 alin (1) se vorbeste despre acordul scris atunci cand partile prezente la mediere ... (vezi toată discuția)
Mediere valabila? bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara Bunica mea a fost la mediator in legatura cu cateva terenuri pentru o intelegere amiabila. S-au inteles au semnat actele la mediator, dar a ... (vezi toată discuția)
Proces verbal si acordul de mediere Ramona24 Ramona24 Buna seara, In situatia in care partile aflate la mediere (obiect-iesire din indiviziune teren si casa, cealalta parte doreste partea in bani) ... (vezi toată discuția)