avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere Valabila?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere Valabila?

Buna seara

Bunica mea a fost la mediator in legatura cu cateva terenuri pentru o intelegere amiabila. S-au inteles au semnat actele la mediator, dar a semnat fara sa faca alte obiectiuni. Acum ea si-a dat seama ca situatia de fapt nu a fost corespunzatoare si nu stie ce sa faca mai departe. Ce ma sfatuiti sa faca? si inca o intrebare dupa ce se semneaza medierea de catre parti unde se perfecteaza? si o posibila dare in judecata ar fi impiedicata de intelegrea facut?
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 09:10, 19 Mai 2013
Daca este vorba despre transfer de drept de proprietate sau alt drept real privind terenurile respective, acordul de mediere trebuie prezentat notarului spre autentificare ori instanţei de judecata spre incuviintare. Aceasta este o obligatie a partilor, sub sanctiunea nulitatii absolute. Adica simplul acord de mediere, in acest caz, nu are efecte juridice.
Si in instanta, dar si la notar, trebuie sa se prezinte ambele parti.

Daca bunica dumneavoastra are dubii, poate spune acest lucru notarului sau judecatorului. Daca aceste dubii se dovedesc intemeiate, acordul nu va fi autentificat sau incuviintat, probabil se va incerca lamurirea situatiei, daca acest lucru este posibil.

Cat priveste posibilele urmari ale unei decizii de a nu respecta acordul sau de a nu-l asuma in continuare, cititi raspunsul colegei mele Birou_de_Mediator de la topicul "vecin". Exista niste riscuri pentru partea care se razgandeste, daca nu sunt motive intemeiate.

Poate ne lamuriti ce vreti sa spuneti prin "situatia nu a fost corespunzatoare"? A fost cumva viciat consimtamantul doamnei, nu s-au respectat principiile medierii, etc.?

Intrebarea de baza este (si cu aceasta ar trebui sa incepem): bunica dumneavoastra a semnat un acord de mediere, un contract de mediere sau un certificat de informare?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
mediator_comeaga, utilizator
Chiar daca s-a inchieiat un acord de mediere se poate merge in instanta daca o parte se razgandeste.Medierea nu este o institutie perfect immplementata in sistemul disputelor juridice din Romania.Sunt multe lacune pe care medierea le presupune,de acea oricand disputele civile si penale se pot rezolva oricand in instanta de judecata.Acordurile prealabile pot fi supuse spre dezbatere in fata completului de judecata spre solutionare.
un contract de mediere prin care a fost de acord cu respectivele parcele de teren( nu stiu sa va spun concret ce a fost) dar este suficient ce mi-ati spus ! multumesc

Cat priveste actul de mediere inca nu a fost perfectat la notar si nici la judecata! A ramas in aer
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
bogdanA2012, utilizator
Actul incheiat la mediator se numeste Acord de mediere si daca nu a fost prezentat in instanta sau notarului , are valoare de act sub semnatura privata. Actul sub semnatura privata nu poate fi ignorat, pentru ca produce efecte juridice. Pentru desfiintarea lui persoana interesata trebuie sa deschida o actiune in justitie prin care sa ceara anularea acordului . Pentru anularea acordului de catre instanta , reclamantul trebuie sa invoce motive serioase de nulitate.
Buna seara ! Din nou va cer ajutorul.
Bunica mea a facut acordul de mediere cu unul din fii ei si a cedat anumite terenuri in favoare acestuia, intre timp bunica a omis sa mai puna cheltuieli de inmormantare si ca atare ar dori sa ceara o " rectificare" ori o anuleze a acordului inainte de perfectare sau incuviintare la notar si/sau justitie. Intrebarile mele sunt urm:

1. Daca acordul deja inchiat la mediator mai poate sa se rectifice sau sa se anuleze acordul de mediere inaite de perfectare sau incuviintare in fata notarului sau a instantei, cand una din parti doreste asta?

2. Daca s-ar mai face o alta mediere cu acelasi baze plus alte pretentii ce se intampla cu prima mediere?

3. Medierea cat este valabila, inainte de perfectare cat si dupa? Si care ar fi un termen de prescriptie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Mai 2013
bogdanA2012, utilizator

Alte discuții în legătură

Utilitatea si eficienta acordului de mediere Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator In Sectiunea 4: Inchiderea procedurii de mediere din Legea 192/2006 la art.58 alin (1) se vorbeste despre acordul scris atunci cand partile prezente la mediere ... (vezi toată discuția)
Contract de mediere dra_irina dra_irina Buna seara, am o problema si as dori cateva sfaturi momentan. Acum doi ani am facut la mediator cu fostul sot un contract de divort si de partaj prin care eu ... (vezi toată discuția)
Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu? suflete suflete as mai avea o intrebare:un acord de mediere intre doi soti dar care sunt despartiti in fapt,in acel acord de mediere parintii minorului s-au inteles ca tatal ... (vezi toată discuția)