avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie minor

buna ziua. as avea si eu nevoie de niste sfaturi.sunt divortada din anul 2012.la divort custodia minorului in varsta de 6 ani mi-a fost incrdedintata mie.definitiva si irevocabila.nu este vorba de o custodie comuna!! ci de custodie intreaga.acum fostul sot ma dat in judecata pt a cere custodia comuna cu domiciliul la el.tin sa mentionez ca de curand eu mi-am stabilit domiciliul is spania unde am un loc de munca.vreau sa iau copilul la mine dar datal nu a fost de acord.as dori sa-mi souneti care ar fi sansele lui de castig? am nevoie de un sfat urgent!!! va multumesc
Cel mai recent răspuns: meme1234 , utilizator 01:17, 28 Ianuarie 2013
Cand postati doar sa contraziceti, va rog sa si argumentati legal, nu dupa cum doriti dvs sa fie sau cum va inchipuiti ca e.
Daca mama pleaca cu copilul, nu inseamna ca tatal nu stie de copil sau ca nu trebuie sa stie.

Nu e vb de fluturat din portofel, ci de legea 248/2005.
Conteaza ce scrie in hotararea judecatoreasca cu privire la copil, nici nu conteaza cand s-a pronuntat instanta.

Si ce e "CN" ? Certificatul de nastere? Copilul iese din tara cu pasaport , nu cu certificatul de nastere !
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Stimata doamna,
El poate spune orice doreste
Conteaza doar ceea ce este scris, negru pe alb.
Neconcordanța dintre Legea 272/2004 și Legea 248/2005[12] va oferă dvs. parintelui care a primit încredințarea o breșă legală de a ieși din țară cu minorii fără a fi nevoie de acordul celuilalt părinte.
Asa ca puteti iesi linistita cu copilul din tara. Cititi aceste 2 legi in primul rand pentru dvs. daca cumva cuiva ii vine ideea sa va spuna ''Clasicul Romanesc'' NU SE POATE!!! fie de la serv. pasapoarte fie cei de la vama. Ca sa stiti cum sa replicati.
Mie nu mi se pare a fi neconcordanta intre articolele celor doua legi. La care articol va referiti ?
art 18 (2) Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.

La fel zice si 248/2005 cu privire la deplasarea minorilor in strainatate.
la art 30 (1) Organele poliţiei de frontierã permit ieşirea din România a cetãţenilor
români minori numai dacã sunt însoţiţi de o persoanã fizicã majorã, în
urmãtoarele cazuri:

b) minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual ori,
dupã caz, al unei cãrţi de identitate şi cãlãtoreşte în strãinãtate împreunã cu
unul dintre pãrinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreunã cu
acesta numai dacã pãrintele însoţitor prezintã o declaraţie a celuilalt pãrinte
din care sã rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea cãlãtoriei
respective în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la
perioada acesteia sau, dupã caz, face dovada decesului celuilalt pãrinte;

Insa cand avem o hotarare judecatoreasca cu privirea la incredintarea copilului sau autoritate parinteasca exercitata exclusiv de catre un parinte ( art 398 NCC), se aplica acest caz:

c) minorului care este titular al unui document de cãlãtorie individual ori,
dupã caz, al unei cãrţi de identitate şi cãlãtoreşte în strãinãtate împreunã cu
unul dintre pãrinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreunã cu
acesta, fãrã a mai fi necesarã declaraţia celuilalt pãrinte, numai dacã
pãrintele însoţitor face dovada faptului cã minorul i-a fost încredinţat prin
hotãrâre judecãtoreascã rãmasã definitivã şi irevocabilã;

"Fiind un copil din afara casatoriei, în speta sunt aplicabile dispozitiile art. 505 alin. cod civil coroborat cu art. 398 Cod civil, iar instanta apreciaza, fata de situatia de fapt expusa anterior, ca este în interesul minorei ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata exclusiv de catre reclamanta, urmând a stabili totodata ca locuinta minorei sa fie la reclamanta, potrivit dispozitiilor art. 496 Cod civil.

Reclamanta a solicitat prin completarile la actiune ca instanta sa suplineasca si acordul parental pentru ca minora sa poata calatori în strainatate însotita doar de catre reclamanta, însa instanta va respinge aceasta cerere având în vedere ca este suficienta autoritatea parinteasca exclusiva în persoana reclamantei pentru ca minora sa poata calatori în afara tarii însotita doar de catre reclamanta, în acest sens fiind si dispozitiile art. 30 lit. c din Legea nr. 248/2005."

Citiţi mai mult: [ link extern ]
[ link extern ]

Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
un parinte custodian nu are nevoie de nici un acord pentru a iesi din tara, daca are incredintarea exclusiva a copilului.
iar certificatul de nastere nu serveste la nimic la vama, poate doar sa demonstreze ca este mamica copilului, doar daca mama si copilul au nume de familie diferit.

micky20, eu am iesit din tara de curand- cu o custodie intreaga, nu iti fa griji nu iti cere nimeni acordul nimanui daca ai hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, din care reiese ca incredintarea copilului ti-a fost acordata in mod exclusiv tie.
eventual, poti intreba la politia de frontiera (gasesti numarul de tel la ei pe pagina de internet) unde poti intreba eventualele nelamuriri. ei iti vor confirma ca este suficienta hotararea judecatoreasca din care reiese faptul ca ti-a fost incredintat copilul in exclusivitate, plus pasaportul copilului
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autoritate parinteasca danyela2003 danyela2003 Autoritatea părintească în privinţa minorei , se va exercita de către reclamanta pârâtă. Stabileşte locuinţa minorei la reclamanta ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Conditii iesire din tara cu minor camy29 camy29 daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui? (vezi toată discuția)