buna ziua.fratele a decedat .am ramas la mostenire sotia si sora.mentionez ca fratele nu are copii nici parinti.bunurile ce compun masa succesorala sunt cumparate de soti impreuna dar in timpul casatoriei fratele ma dat in judecata dupa moartea tataui si lam despagubit cu un teren curte pe care la vandut si o suma frumusica de bani..intrbare-daca am hotararile si chitantele precum ca iam dat tot acu la procesul de mostenire dupa frate mar putea ajuta intrun fel sa dovedesc ca fratele a avut o contibutie semnificativa pt ca sotia lui zice ca e munca ei deo viata dar fratele a luat doua sulte dupa decesul parintilor.nu stiu daca mam facut inteleasa...va multumesc
bunurile mobile apartin exclusiv sotiei . daca e vb de bunuri imobile(case , terenuri) asta depinde daca au fost cumparate in timpul casatoriei. nu va prea ajuta "sultele de la parinti" ca nu puteti demonstra ca a luat casa cu banii respectivi banuiesc. e cam complicat si oricum daca el cand a decedat nu a lasat act din care sa rezulte ca avea o contributie mai mare la avutul comun nu aveti ce face. numai sotii pot cere ca masa partajabila sa fie atribuita in alte cote decat 50% ori el a murit. in restul cazurilor bunuri comune inseamna 50% fiecare. iar bunurile mobile sunt printr-o lege speciala atribuite sotului supravietuitor
de asemeni are drept de abitatie asupra casei 1 an de zile.
va multumesc pt raspuns.si inca ceva daca nu am nici un venit si cer ajutor public judiciar mi se va acorda? si daca da de ce scutiri voi beneficia ?am auzit ca este f costisitor un astfel de proces.