avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... schimbarea numelui dupa casatorie in strainatate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

schimbarea numelui dupa casatorie in strainatate

acum un an m´am casatorit in Germania cu un cetatean german. Am ales sa imi pastrez numele de familie romanesc, desi imi doream sa preiau numele sotului, pentru ca la acel timp nu aveam posibilitatea schimbarii actelor romanesti. Acum am posibilitatea intoarcerii in romania si vreau neaparat sa imi schimb numele de familie in cel al sotului. Este acest lucru posibil? Daca da, ce acte sunt necesare?
Cel mai recent răspuns: sourappl , utilizator 19:17, 24 Ianuarie 2013
Mai intai este necesar sa va transcrieti certificatul de casatorie, adica sa primiti un certificat romanesc, dupa care puteti solicita schimbarea numelui pe cale administrativa. Solicitarea de transcriere o puteti face la ambasada, consulatul Romaniei din Germania ori la primaria unde aveti domiciliul in tara, personal sau prin imputernicit. Schimbarea numelui o faceti la primaria unde aveti domiciliul stabil in tara la fel personal sau prin imputernicit. Pentru a solicita transcrierea trebuie sa aveti certificatul german apostilat cu apostila de la Haga, traduceti certificatul, il legalizati, actul dvs. si al sotului de identitate, certificatele de nastere ale dvs. si ale sotului(apostilat,tradus si legalizat-daca sotul este cetatean german), declaratie pe proprie raspundere cu privire la numele pe care il purtati dupa casatorie daca acesta nu este inscris in certificatul german. Transcrierea dureaza 1 luna, iar schimbarea numelui cam 3 luni.
Ultima modificare: Joi, 24 Ianuarie 2013
Justitiarul711, utilizator
apostilele pentru cetateanul german se pot pune numai in Germania, sau si in Romania? In Romania e mai ieftin. In legatura cu declaratia pe proprie raspundere cu privire la numele pe care il port dupa casatorie: este numele meu de fata, care apare pe certificatul de casatorie german, nume pe care vreau sa il schimb in numele sotului, care apare si el pe certificat. Va mai fi necesara acea declaratie? Nu pot ramane in Romania pentru 4 luni din cauza facultatii, pot pune imputernicit pe o alta persoana, de ex. mama mea?
Apostila se aplica doar de autoritatile germane. Presupun ca la prefectura. Daca in certificatul german aveti rubrica in care scrie numele dupa casatorie si rubrica este completata, nu mai este necesar sa data declaratia. Daca insa in certificat nu aveti acest lucru stipulat atunci declaratia o puteti face si in Germania, chiar si la un notar care are apostila de la Haga. Da, poate si mama dvs. sa depuna actele dar trebuie sa-i faceti o imputernicire. Daca sunteti aproape de ambasada/consulat roman mergeti acolo.
Multumesc foarte mult pentru raspunsul Dumneavoastra!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Casatoria intre un cetatean roman si unu cetatean grec ce acte sunt necesare si care este valabilitatea acestor acte? sylvye sylvye Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati daca puteti sa imi explicati ce acte sunt necesare pentru casatoria intre un cetatean roman si unul grec? Casatoria ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor crina_nico crina_nico buna seara ..care sunt regulile pentru a trece copilul pe numele tatalui( cu acordul tatalui) tatal italian ,nu suntem casatoriti dar locuim impreuna in ... (vezi toată discuția)