avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare in conditiile Legii 76/2002
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare in conditiile Legii 76/2002

Un PFA poate angaja o persoana in conditiile Legii 76/2002 art. 85 in situatia in care viitorul salariat detine un PFA pe care nu realizeaza nici un fel de venituri? Precizez ca viitorul salariat are varsta peste 45 de ani, a beneficiat de ajutor de somaj in anul 2012, apoi si-a facut un PFA dar nu realizeaza venituri pe acesta.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:11, 26 Ianuarie 2013
1. Ca sa puteti angaja o persoana in conditiile art.85 din Legea 76/2002 trebuia ca aceasta persoana sa fie somer indemnizat la data angajarii.

2. Pentru ca dvs. sa benficiati de facilitatile acordate de Legea 76/2002 o angajati ca persoana fizica, nu ca PFA.
Din cuprinsul art.85 din Legea nr.76.2002 nu reiese ca persoana respectiva trebuie sa fie somar indemnizat , iar art.5 din legea prevede ca:
IV.şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am angajat persoana de 49 ani, beneficiez de facilitati? danauzu danauzu am angajat o persoana de 49 de ani ,dar care nu era somer indemnizat si nici inscrisa la somaj pentru gasirea unui loc de munca,pot sa beneficiez de ceva ... (vezi toată discuția)
Angajare somer sc gerom trans sa sc gerom trans sa as dori sa stiu daca angajez o persoana cu varsta de peste 45 ani aceasta trebuie sa se afle in indemnizatie de somaj sau nu?ce beneficii si ce obligatii am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj daca am avut si pfa dar am radiat-o petreant petreant Buna Dimineata Imi poate spune va rog cineva daca pot primi indemnizatia de somaj daca din 2006 am avut si un PFA,( pe lanfa salariu la o firma de unde am ... (vezi toată discuția)