In urma unui partaj succesoral, (casa si terenul aferent) instanta a atribuit celor doua partilor in litigiu, jumatate din casa si pamantul aferent pentru fiecare.
Una dintre aceste parti a locuit in toata aceasta perioada in imobilul supus partajului succesoral.
Dupa pronuntarea hotararii, def. si irev., persoana aflata in imobil a refuzat constant sa se supuna de buna voie hotararii pronuntate de catre instanta. A fost pusa in intarziere printro Notificare a executoruuli judecatoresc, s-a incercat o intelegere intre parti...tot degeaba, partea care locuia in imobilul partajat nu a dorit sa execute de buna voie acea hotarare, sperand ca va continua netulburată posesia imobilului obiect al partajului, în integralitatea lui.
Dupa multe piedici puse de aceasta persoana, s-a ajuns intrun final la punerea in posesie a celeilalte parti, prin executorul judecatoresc.
Este admisibila o actiune pentru lipsa de folosinta a partii din imobil care revenea cf. hotararii celeilate parti, de la data la care hotararea a ramas irev. si pana la punerea in posesie ?
Daca da, cum dovedesc suma ceruta ca lipsa de folosinta: printro expertiza imobiliara?
Pretentii?? Ok, dar de care: daune materiale? daune-interese (moratorii sau cominatorii) ?
Myra, Myra, faptul ca postez sub un nickname comun, fara sa bat toba cine si ce sunt...nu ar trebui sa te duca cu gandul ca am "vagi cunostinte juridice" !;)
Asa cum ati sesizat si dvs, in cauza este vorba de raspunderea civila delictuala a persoanei care v-a folosit imobilul fara drept, ceea ce constituie fapta ilicita in intelesul legii civile si va da dreptul sa solicitati obligarea persoanei respective la repararea prin echivalent (bani) a prejudiciului suferit.
Faptul ca o denumiti actiune in daune pentru lipsa de folosinta sau actiune in pretentii nu are nicio importanta, cat timp expuneti situatia de fapt si indicati corect temeiul de drept. Obiectul actiunii va fi acelasi - obligarea persoanei vinovate de producerea prejudiciului la plata unei sume de bani reprezentand contravaloarea lipsei de folosinta a imobilului. Aceasta suma de bani reprezinta despagubiri (daune) materiale, acordate in temeiul art. 998-999 Cod civil. Daunele interese moratorii sau compensatorii nu sunt aplicabile in speta.
Cu privire la expertul de care veti avea nevoie, am spus "expert evaluator" si nu expert in constructii pentru ca recent m-am lovit in practica de urmatoarea situatie: proces de partaj imobiliar in care s-a numit un expert in constructii pentru efectuarea expertizei. Expertul a refuzat sa raspunda la unul dintre obiective (stabilirea valorii de circulatie a terenului), motivand ca recomanda ca la acest obiectiv sa raspunda un "expert specialitatea evaluare imobiliara, nou acreditata si incadrata cu specialisti in anul 2007 de catre Biroul Local din Expertiza" - am citat din raport. De aceea va recomand ca la discutarea probei cu expertiza sa solicitati instantei numirea unui expert avand aceasta specialitate, ca sa evitati pierderea de timp.
Multumesc f.mult pentru prezicari!
Stiu diferenta dintre daunele materiale si daunele moratorii sau cominatorii!
Am vrut sa vad ce raspunde Myra..dar se pare ca nu a mai vrut sa zica nimic!
Da, exact asta am vrut sa aflu: care este specialitatea expertului !