avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii CAS pensionari cu conventie civila
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

CAS pensionari cu conventie civila

am un pensionar cu conventie civila, nu stiu daca trebuie sa calculez CAS?
In declaratia 112, nu ma lasa sa nu ii calculez, am incercat dar imi da eroare.
Cel mai recent răspuns: puicuta , utilizator 11:07, 28 Ianuarie 2013
Regula este ca pentru veniturile din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil , se datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale si contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

Exceptiile de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale sunt prevazute la art. 296 indice 21 alin. (2) potrivit caruia persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii, conform art. 6 alin. (1) pct. I-III si V din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la alin. (1).

Astfel, nu datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale pentru veniturile din contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil:
- persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;
- functionarii publici;
- cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu cele ale persoanelor prevazute la pct. I;
- cadrele militare trecute in rezerva, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare ale caror raporturi de serviciu au incetat, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, care beneficiaza de ajutoare lunare ce se asigura din bugetul de stat, in conditiile legii;
- persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate in sistemul public de pensii.

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 27 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
In declaratia 112 la pensionari completati numai baza pentru sanatate si merge.
asa fac eu la conventiie civila pentru un pensionar.
Multumesc, dar acum mai am inca o dilema. Nu stiu daca contractul civil pentru cenzori si consiliul de conducere este valabil? Asa l-am gasit facut si nu stiu daca e corect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de munca? Armando28 Armando28 Sunt pensionar M.Ap.N din 2010 cu gradul 2 de invaliditate( m-am imbolnavit de epilepsie!). As dori sa stiu daca pot sa lucrez la patron ca programator ... (vezi toată discuția)
Potrivit noii legi a pensiilor, pensia anticipata nu mai poate fi cumulata cu salariul. poate cineva sa ma contrazica? poate ca gresesc. sabin1991 sabin1991 aici am sa postez un articol care dovesdeste acest lucru art 114 În sistemul public de pensii, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata partiala nasty nasty as dori sa-mi spuneti daca sunt pensionat anticipat partial mai pot lucra ca si administrator de bloc?????am decizia incepand cu data de 1 iunie 2012 si as ... (vezi toată discuția)