avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ACT ADITIONAL LA CONTRACT COLECTIV DE MUNCA - MAJORARE ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ACT ADITIONAL LA CONTRACT COLECTIV DE MUNCA - MAJORARE SALARII 01.02.2013

Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsul dat anterior, dar mai am o mica problema:
- am un contract colectiv de munca inregistrat la ITM in septembrie 2012, valabil 2 ani, in care am mers pe acei coeficieti de salarizare.
Conform modificarilor salariale de la 01.02.2013, trebuie sa merg cu grila de salarizare conform coeficientilor inregistrati la ITM ???? (at. se modifica toate salariile).
Mai trebuie sa fac act aditional cu modificarea salariilor la Contractul colectiv de munca si sa-l inregistrez la ITM?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 29 Ianuarie 2013
Daca aveti ccm valabil 2 ani, de ce mai vrei sa faceti act aditional la acesta?

Modificarea salariilor ca urmare a modificarii salariuluil minim brut pe economie se face prin decizie a angajatorului si nu prin act aditional.
o societate care are 24 de salariati este obligata sa aiba contract colectiv de munca? daca da......de unde as putea lua un model?
O societate care are peste 21 de salariati are obligatia de a initia negocierea ccm ... incheierea unui ccm nu este obligatorie.
Daca nu va suparati.......in ce consta initierea negocierii ccm?
Va redau textele de lege din Legea nr.62/2011:
Art. 129
(1)Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi.
(2)Iniţiativa negocierii aparţine angajatorului sau organizaţiei patronale.
(3)Angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă.
(4)În cazul în care angajatorul sau organizaţia patronală nu iniţiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizaţiei sindicale reprezentative sau a reprezentanţilor angajaţilor, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării.
(5)Durata negocierii colective nu poate depăşi 60 de zile calendaristice decât prin acordul părţilor.
(6)Contractele colective de muncă pot să prevadă renegocierea periodică a oricăror clauze convenite între părţi.
Art. 130
(1)În termen de 5 zile calendaristice de la data declanşării procedurilor de negociere prevăzute de art. 129 alin. (4), angajatorul sau organizaţia patronală are obligaţia să convoace toate părţile îndreptăţite în vederea negocierii contractului colectiv de muncă.
(2)La prima şedinţă de negociere se stabilesc informaţiile publice şi cu caracter confidenţial pe care angajatorul le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali sau ai reprezentanţilor angajaţilor, conform legii şi data până la care urmează a îndeplini această obligaţie.
(3)Regimul informaţiilor confidenţiale puse la dispoziţie de angajator este cel stabilit prin Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare şi consultare a angajaţilor.
(4)Informaţiile pe care angajatorul sau organizaţia patronală le va pune la dispoziţia delegaţilor sindicali ori a reprezentanţilor angajaţilor, după caz, vor cuprinde cel puţin date referitoare la:
a)situaţia economico-financiară la zi;
b)situaţia ocupării forţei de muncă.
(5)Tot la prima şedinţă de negociere părţile vor consemna în procesul-verbal următoarele:
a)componenţa nominală a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unor împuterniciri scrise;
b)nominalizarea persoanelor mandatate să semneze contractul colectiv de muncă;
c)durata maximă a negocierilor convenită de părţi;
d)locul şi calendarul reuniunilor;
e)dovada reprezentativităţii părţilor participante la negocieri;
f)dovada convocării tuturor părţilor îndreptăţite să participe la negociere;
g)alte detalii privind negocierea.
(6)Data la care se desfăşoară prima şedinţă de negociere reprezintă data la care se consideră că negocierile au fost declanşate.
(7)La fiecare şedinţă de negociere se vor încheia procese-verbale semnate de reprezentanţii mandataţi ai părţilor în care seva consemna conţinutul negocierilor.

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca paulyto paulyto Buna ziua, as dori sa stiu daca o companie multinationala este obligata sa aiba contract colectiv de munca sau nu? (vezi toată discuția)
Contract colectiv comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara, Firma unde eu lucrez are un contract colectiv de munca semnat si inregistrat la ITM ce a expirat la finele lui 2013. De atunci alt contract nu a ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca rambela rambela O societate comerciala cu capital de stat avand peste 100 de angajati , fara contract colectiv de munca.Este normal ? Ce este de facut ? (vezi toată discuția)