avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune disciplinara

In cazul unei lipse in gestiune datorata neglijentei salariatului se poate aplica ca si sanctiune disciplinara reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%?

Fiind prima abatere documentata, eu am fost de parere ca in acest caz salariatul vizat sa primeasca un avertisment scris, iar lipsa din gestiune sa fie acoperita de acesta in baza unui ordin de incasare, insa administratorul societatii doreste sanctionarea salariatului conform celor de mai sus.

Cum sa procedez in acest caz?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 12 Februarie 2009
Aplicarea sanctiunii disciplinare se decide intotdeauna raportat la criteriile stabilite prin art. 266 din Codul muncii. Ca atare, este la latitudinea angajatorului sa decida asupra sanctiunii aplicabile, ea putand fi una mai grava chiar daca salariatul se afla la prima abatere, daca gradul de vinovatie si consecintele faptei justifica acest lucru. In situatia in care nu se decide aplicarea avertismentului scris, se declanseaza procedura cercetarii disciplinare prealabile, la finalizarea careia se poate propune aplicarea unei anumite sanctiuni, decizia apartinind in final conducatorului societatii.
Parerea mea este ca masura agreata de administrator se poate justifica in cazul producerii unui prejudiciu, chiar daca este prima sanctiune documentata.
Insa, trebuie luate in calcul si celelalte elemente care duc la individualizarea unei sactiuni.
Oricum, conducatorul unitatii este cel care decide.
Practic, comisia (sau imputernicitul cu cercetarea disciplinara) propune o sanctiune, iar conducerea unitatii dispune aplicarea acelei masuri, sau a alteia.
In cazul in care conducerea doreste aplicare unei alte sanctiuni decat cea propusa, are obligatia de a motiva aceasta aplicare.

Oricum, potrivit contractului de munca unic la nivel national, cercetarea disciplinara este obligatorie chiar si in cazul aplicarii unui simplu avertisment.
Inainte de inceperea procesului de cercetare disciplinara so convocarea salariatului trebuie intocmit un referat de sesizare a abaterii, care se va inainta administratorului societatii?
dianar a scris:

Inainte de inceperea procesului de cercetare disciplinara so convocarea salariatului trebuie intocmit un referat de sesizare a abaterii, care se va inainta administratorului societatii?


Nu este obligatoriu un astfel de referat. El nu este prevazul imperativ de lege, si lipsa lui nu duce la aplicare nelegala a unei sanctiuni. In functie de specificul unitatii, de structura, de conducere, de nr. de angajati, conducerea unitatii poate fi sesizata in orice fel, sau se poate "auto-sesiza" (ca sa zic asa).

Insa este recomandat ca un astfel de referat sa existe, el fiind o proba utila in cazul unui litigiu, si ajutand la respectarea etapelor si a termenelor unei cercetari disciplinare.

p.s. In firma mea (daca as avea una;), chiar si doar 2 angajati sa am, nu as demara nicio cercetare fara un astfel de referat.

mult succes!
Poate ca existenta unui referat nu este explicit ceruta in lege, in schimb legea cere ca sanctiunea sa fie aplicata printr-o decizie in termen de 30 zile de la data luarii la cunostinta de catre conducere despre abatere, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data comiterii acesteia.
Daca abaterea nu este adusa la cunostinta conducerii printr-un document scris si datat cu cea mai mare usurinta se poate contesta orice decizie de sanctionare ca fiind aplicata dupa expirarea termenului legal.;) Verbal angajatorul poate lua la cunostinta despre abatare in ziua comiterii ei.

Alte discuții în legătură

Retinere din salariu MMCAM MMCAM Problema in care doresc o lamurire este urmatoarea: o firma a dat spre executare o comanda unor laboratoare care au facut niste greseli ce au compromis unele ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca lesko lesko Buna ziua, Am o mare dilema in desfacerea unui contract de munca a unui angajat cu functia de contabil. A fost contabil in firma noastra multi ani la rand si ... (vezi toată discuția)
Avertisment/sanctiune disciplinara danielandrei danielandrei Buna ziua, in cazul in care dorim sa dam un avertisment scris unui angajat pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu, cum se procedeaza? Multumesc (vezi toată discuția)