avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sanctiune disciplinara

In cazul unei lipse in gestiune datorata neglijentei salariatului se poate aplica ca si sanctiune disciplinara reducerea salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%?

Fiind prima abatere documentata, eu am fost de parere ca in acest caz salariatul vizat sa primeasca un avertisment scris, iar lipsa din gestiune sa fie acoperita de acesta in baza unui ordin de incasare, insa administratorul societatii doreste sanctionarea salariatului conform celor de mai sus.

Cum sa procedez in acest caz?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:48, 12 Februarie 2009
Cum e cu raspunderea patrimoniala? Pentru acest lucru se va aplica aceeasi procedura de cercetare disciplinara? Va rog sa imi spuneti cum trebuie actionat, dat fiind faptul ca nu m-am mai confruntat cu un astfel de caz.

Multumesc.
Nu, cercetarea prealabila se impune doar pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare. Pentru antrenarea raspunerii patrimoniale si recuperarea prejudiciului produs angajatorului din vina si in legatura cu serviciul de catre slariat, va adresati instantei de dreptul muncii, unde se vor administra probe pentru a se stabili cuantumul prejudiciului si persoana vinovata de producerea lui.
dianar a scris:

Cum e cu raspunderea patrimoniala? Pentru acest lucru se va aplica aceeasi procedura de cercetare disciplinara? Va rog sa imi spuneti cum trebuie actionat, dat fiind faptul ca nu m-am mai confruntat cu un astfel de caz.

Multumesc.



Procedura cercetarii disciplinare se face pentru a se aplica o sanctiune prevazuta de Codul Muncii.
Răspunderea patrimonială în dreptul muncii are ca temei contractul individual de muncă şi se întemeiază pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale. Pentru ca salariatul să răspundă patrimonial, prejudiciul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:să fie real, sa fie cert, să fie cauzat direct angajatorului, sa fie material , să nu fi fost reparat.
Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de preţurile la momentul în care se realizează acordul de voinţă sau se sesizează instanţa de către cel păgubit.
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt:
- învoiala părţilor;
- acţiunea în justiţie
De asemenea, salariatul, în mod unilateral, poate recunoaşte producerea pagubei asumându-şi un angajament scris de plată, care pentru a fi valabil, trebuie acceptat de angajator. Se ajunge în acest fel, tot la învoiala părţilor.
Însă, trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
Dacă acoperirea prejudiciului nu s-a produs ca urmare a înţelegerii părţilor sau înţelegerea părţilor a intervenit dar nu se execută, singura cale aflată la îndemâna angajatorului păgubit este aceea de a sesiza instanţa de judecată competentă, respectiv tribunalul de la sediul sau domiciliul său.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere din salariu MMCAM MMCAM Problema in care doresc o lamurire este urmatoarea: o firma a dat spre executare o comanda unor laboratoare care au facut niste greseli ce au compromis unele ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca lesko lesko Buna ziua, Am o mare dilema in desfacerea unui contract de munca a unui angajat cu functia de contabil. A fost contabil in firma noastra multi ani la rand si ... (vezi toată discuția)
Avertisment/sanctiune disciplinara danielandrei danielandrei Buna ziua, in cazul in care dorim sa dam un avertisment scris unui angajat pentru nerespectarea sarcinilor de serviciu, cum se procedeaza? Multumesc (vezi toată discuția)