avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura aberanta la caldura in Arad
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura aberanta la caldura in Arad

Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei si nici echilibrarea hidraulica.........Asa ca singura solutie; DEBRANSAREA.
[ link extern ]
[ link extern ] /
Intreb si eu; In Arad nu exista nici un avocat care sa ii ajute?
Cel mai recent răspuns: 280366 , utilizator 04:34, 23 Martie 2014
darida a scris:

"Ce e de facut in continuare, pentru a reusi sa platim doar ceea ce am putea maxim consuma caldura ca indivizi"?

Echilibrarea hidraulica a retelei de distributie, la bransament. Daca nu exista, solicitati CET-ului efectuarea ei, se face pe banii CET.

Echilibrarea hidraulica a instalatirei interioare de incalzire. Se face pe banii proprietarilor din bloc. Primii obligati ar trebui sa fie cei care s-au debransat/inchis robinetele caloriferelor.
Echilibrarea presupune montarea unor regulatoare automate de presiune in subsolul blocului, la baza coloanelor si la bransament. In acest mod se elimina surplusul de agent termic, care va duce la scaderea la normal a facturilor.
Fara acea echilibrare, puteti verifica degeaba contorul, metrologic va fi ok, dar el inregistreaza mai mult agent termic decat e necesar.

Modificarea contractului de furnizare a energiei termice incheiat de asociatia de proprietari, in sensul reducerii SET totale din anexa contractului proportional cu proportia debransarilor.

Oricum consmul din tabelul invocat de dvs este pt o iarna normala. Iarna asta a fost destul de calduta.


Vazand ce am scris eu, nu vi se pare o aberatie ? Ilegalitati de sus pana jos, mai ales din partea celor de la Asociatie, care, culmea prostiei, au inceput cu plangeri asupra celor care vor sa aplice legea !
Ce ar putea urma, procese ? Pe cine sa dam in judecata (si cum sa procedam) sa ni calculeze o suma realista, cum au 90% dintre cei inca bransati la CET ?

Sper ca e doar o eroare tehnica tot ce s-a intamplat la noi, avand in vedere ca e o factura aberanta cea de pe Decembrie 2012, implicit si cea din Noiembrie 2012, sigur si 1/2 din Ianuarie 2013.
Ar trebui totul sintetizat pe cateva puncte importante care pot fi puse in discutie:
1) pot fi anomalii tehnice privind calculul acestor facturi aberante (ele dureaza de multi ani, pentru ca Asociatia noastra in integralitate, platea mult mai mult caldura decat alte Asociatii -> chiar si cu 160 lei fata de 2 Asociatii apropiate, in aceeasi luna: H. BOTEV si langa PALATUL AGRONOMIEI).
DE CE SUNTEM TAXATI PE 4 CONTOARE PENTRU UN BLOC, IN SPETA, C1 (dintre care 2 pentru Scara noastra, unul pentru dormitor, unul pentru sufragerie si bucatarie !) ?
2) Contabila si Presedintele A.P. nr. 71 (deja anchetati penal) n-au luat hotararea (printr-o Adunare Generala) sa calculeze cheltuielile comune si celorlalti locatari debransati, conform Legii 325/2006, art.38 (2) sau Ordinul ANRSC 483/2008 art.12, alin. 2, astfel suma reducandu-se evident.
3) ajutorul social pentru incalzire acordat de catre stat e mic (cel putin raportat la factura imensa calculata la blocul C1) pentru a putea acoperi cheltuielile cu incalzirea de catre persoane cu venituri minime.

AM PRIMIT CEVA DE LA UN DOMN, PE MAIL:
Verificati:
- daca conform Ordinului 343 din 2010 s-au efectuat masuratorile impuse la conducte de firma abilitata
- daca cine a calculat este abilitat de ANRSC
- daca toti locatarii platesc pentru partea comuna a instalatiei de incalzite conform cota indiviza
- daca in urma decuplarilor facute ECHILIBRUL TERMIC a fost degradat
- daca aveti repartitoare de costuri, chiar apartamentele ramase la reteaua comuna
- daca citirea lor este respectata in calcule
Daca nerespectarea celor de sus este evidenta, contactati firma care a efectuat calculele si cereti refacerea.
Cheia verificarii :
- cota calculata pentru partea comuna (sa zicem 25 %...?) platesc toti
- pentru ceilalti citirea la repartitoare este de baza
Daca se refuza recalcularea de verificare, contestati la Asociatie si ulterior la Primarie.
Pot exista anomalii in ceea ce priveste cantitatea de energie termica inregistrata pe contorul de bloc, daca instalatia este dereglata. Instalatia a fost proiectata sa functioneze in conditii de eficienta, stabilindu-se cati litri de agent termic trebuie sa circule prin ea, cu ce viteza, pentru a da maxim de caldura cu minim de costuri, pentru a asigura un anumit necesar de caldura.
Contorul de bloc inregistreaza caldura cedata in functie de debitul (m.c/litri) de agent termic, nu neaparat necesarul de caldura al blocului. Daca instalatia este dereglata, contorul poate inregistra mai multi litri de agent termic decat cei necesari, va exista un total mai mare care va fi impartit proprietarilor.

2 contoare pe aceeasi scara este exagerat, inutil, doar nu sunt 2 asociatii de proprietari pe aceeasi scara.:O

Ordinele ANRSC nu sunt decat pseudonormative tehnice, nu prezinta caracter stiintific, precum cele in constructii, fiind contestate de specialistii in domeniu..
ANRSC nici nu are competenta stiintifica de a valida corectitudinea unor programe de calcul.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Construcții și Economia Construcțiilor, INCERC este organism de certificare a calitatii in constructii notificat de România Comisiei europene. Tot INCERC valideaza si programele de calcul privind performanta energetica a cladirilor (pt eliberarea certificatelor energetice ale cladirilor), intrucat are baza de date stiintifice necesara.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
darida, utilizator

Si ce cai de atac am avea, pentru a u mai putea avea aberanta suma de 1400 lei/luna ?
Cum se poate face o expertiza tehnica asupra gigacalorimetrelor ?
Chiar 4 pentru un bloc e ceva strigator la cer !
Sa dam CET-ul in judecata ?
Sau Asociatia ca n-a respectat deloc Legea 325/2006, art.38 (2) sau Ordinul ANRSC 483/2008 art.12, alin. 2, privind cheltuielile comune necalculate deloc de acestia ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Februarie 2013
elga50, moderator
Contestati cotele de incalzire. Platiti doar partial. Dpdv stiintific este imposibil de dovedit un consum de 1400 lei.
Contractul incheiat de asociatie a fost probabil pentru toata instalatia in functiune si trebuia modificat in urma debransarilor (anexa privind SET in functiune). Pentru a putea reduce consumul proportional cu debransarile trebuia facuta acea echilibrare hidraulica.

Contoarele pot sa nu fie de vina. Ele inregistreaza debitul de agent termic(litri, mc/ora), iar debitul va fi mai mare decat cel necesar in cazul existentei debransarilor. prin debransare nu poti reduce proportional consumul de caldura. Problema e daca instalatia functioneaza la parametrii de proiectare.

Puteti citi si aici despre efctele debransarilor. Rev Tehnica instalatiilor 5/2006.
[ link extern ]
"Contoarele pot sa nu fie de vina..."
Da, dar nu stiu unde ati auzit sa fie la un bloc de 5 scari, 4 contoare (ne-au bagat la plata si un bloc C0, la care toti sunt debransati !) ?
Problema mai urgenta e cu cei de la Asociatie, pt. ca au inceput sa faca plangeri la politie doar pt. ca mergem sa le repetam sa respecte legea privind impartirea cheltuielilor comune cu incalzirea, dar oamenii nu vor sa se streseze.

Ultima modificare: Duminică, 17 Februarie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Care este legea privitoare la facturarea firmelor de la parterul blocurilor, de cãtre cet ? 280366 280366 Care este legea privitoare la facturarea firmelor de la parterul blocurilor, de către CET ? La blocul meu, anul trecut, datorită aberației de factură ... (vezi toată discuția)
Debransare casa scarii si uscator la o asoc.de propr. brezel brezel Pe scara din 10 ap a ramas un singur ap.care este racordat la Termoficare , casa scarii si uscatorul .As dori sa intreb daca se poate debransa uscatorul si ... (vezi toată discuția)