avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA declaratia 390
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

declaratia 390

In cursul lunii se achita o factura proforma penrtru importul unor piese de aschimb pentru niste utilaje. Dupa achitare se primeste marfa, dar fara factura. Aceasta achizitie va fi raportata in declaratia 390 in luna primirii marfii, sau in luna primirii si inregistrarii facturii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 09:53, 29 Ianuarie 2013
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA depun declarația recapitulativă numai pentru lunile calendaristice în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru (in cazul dvoastra) achizitii intracomunitare de bunuri.

ART. 135 Faptul generator şi exigibilitatea pentru achiziţii intracomunitare de bunuri
(1) În cazul unei achiziții intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrări de bunuri similare, în statul membru în care se face achiziția.
(2) În cazul unei achiziții intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevăzute în legislaţia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (14) sau, după caz, la data emiterii autofacturii prevăzute la art. 155 alin. (8) ori în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator, dacă nu a fost emisă nicio factură/autofactură până la data respectivă.

ART. 155^1 Alte documente
(1) Persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, obligată la plata taxei în condiţiile art. 150 alin. (2) - (4) şi (6) şi ale art. 151, trebuie să autofactureze operaţiunile respective până cel mai târziu în a 15-a zi a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, în cazul în care persoana respectivă nu se află în posesia facturii emise de furnizor/prestator.
(2) Persoana impozabilă sau persoana juridică neimpozabilă, obligată la plata taxei în condiţiile art. 150 alin. (2) - (4) şi (6), trebuie să autofactureze suma avansurilor plătite în legătură cu operaţiunile respective cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a plătit avansurile, în cazul în care persoana respectivă nu se află în posesia facturii emise de furnizor/prestator, cu excepţia situaţiei în care faptul generator de taxă a intervenit în aceeaşi lună, caz în care sunt aplicabile prevederile alin. (1).

In functie de luna platii avansului si luna primirii marfii, exigilitatea intervine in 15 luna urmatoare platii avansului sau a primirii marfii, moment in care trebuie emisa autofactura, daca intre timp nu a fost primita factura.
Ultima modificare: Marți, 29 Ianuarie 2013
t.simona, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declarare in vies achizitie intracomunitara p_orsyka p_orsyka Buna ziua, in cazul in care am o achizitie intracomunitara, si marfa si factura imi ajunge dupa termenul limita de depunere a declaratiilor, iar factura ... (vezi toată discuția)
Autofactura pentru aic SSFF SSFF Buna ziua, Am urmatoarea situatie : am platit un avans pentru o AIC, iar furnizorul nu a facturat avansul si imi trimite in contul acestuia facturile ... (vezi toată discuția)
Data facturii difera de data rececptiei bunurilor in cazul achiz intracomunitare Irina-2005 Irina-2005 Buna ziua M-ar interesa si pe mine urmatoarea problema... Am achizitie intracomunitara de bunuri.Data facturii este 28.05.2010 iar data receptiei ... (vezi toată discuția)