avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor incalzire persoana fara venituri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor incalzire persoana fara venituri

Sunt o persoana singura, fara loc de munca si nici o sursa de venituri decat un imprumut banesc lunar de la parintii mei - pensionari care domiciliaza la alta adresa - pt a-mi plati facturile si locuiesc din 1994, cu forme legale, intr-o garsoniera cumparata de mama mea pentru mine, dar pe numele ei (in actul de vanzare-cumparare este trecuta doar mama). Nu am considerat necesar sa o trecem pe numele meu - aceasta oricum revenindu-mi mie, ca unic mostenitor, dupa decesul parintilor mei - si nici nu am incheiat vreun act de inchiriere, care ar fi fost complet absurd si redundant, din moment ce locuiesc legal intr-o proprietate a parintilor mei, evident cu acordul lor.

Considerand ca ma incadrez in prevederile OUG 70/2011, Art. 7: (1) "Consumatorii vulnerabili care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat beneficiaza de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei [...] in situatia in care venitul net mediu lunar pe membru de familie este [...] 1.082 lei in cazul persoanei singure" - am completat o cerere pt acordarea ajutorului de incalzire, care insa mi-a fost respinsa pe motiv ca nu sunt nici proprietara apartamentului, nici chiriasa, cu toate ca anul trecut - somera fiind - am primit acest ajutor de incalzire, situatia mea locativa fiind identica.

Am facut mai multe sesizari la primaria sect. 2 si la DGASPC - sect. 2 - semnaland nedreptatea care mi se face, la care am primit un raspuns naucitor: "desi in ceea ce priveste veniturile va incadrati in prevederile legale [...] , nu indepliniti conditiile art. 6, lit. (i), neavand calitatea de titular, proprietarii locuintei fiind parintii dvs care locuiesc la alta adresa."
Cf. OUG 70/2011, art. 6, lit (i): "titularul ajutorului pentru incalzirea locuintei este reprezentantul familiei sau, dupa caz, persoana singura care indeplineste conditiile legale de acordare a ajutorului, care solicita acordarea acestuia si care poate fi, dupa caz: proprietarul locuintei, persoana care a instrainat locuinta in baza unui contract cu clauze de intretinere, titularul contractului de inchiriere al acesteia ori alt membru de familie major si legal imputernicit de proprietarul locuintei sau de titularul contractului de inchiriere [...]. "

Dar tot in OUG 70/2011, Art. 6, lit. (f) se mentioneaza ca "ajutorul se acorda pt locuinta de domiciliu sau de resedinta = locuinta situata la adresa inscrisa in actele de identitate [...] "

Cu alte cuvinte: desi am domiciliul la adresa inscrisa in cardul de identitate, nu sunt nici proprietarul, nici chiriasul si nici un alt membru de familie "legal imputernicit" de proprietarul locuintei (mama mea). Deci, daca nu am nici un document in care mama mea declara ca, nesilita de nimeni si in deplinatatea facultatilor mintale, imi da voie sa locuiesc in proprietatea dumneaei, inseamna ca eu locuiesc acolo in mod abuziv/ilegal sau ca am obtinut locuinta in mod fraudulos ???

Este corecta aceasta interpretare a legii? La ce se refera "imputernicirea" pe care ar fi trebuit s-o am de la proprietarul locuintei? la o declaratie de la mama mea ca imi da voie sa locuiesc acolo? exista vreun formular-tip pt aceasta declaratie pe care trebuie apoi s-o autentific undeva??

IN CE TARA TRAIM??? IN TARA ABSURDULUI SI A PROSTIEI LEGIFERATE??? De ce anul trecut am primit ajutorul si acum nu, cand legea a ramas aceeasi?
Care este spiritul acestei legi? Sa fie ajutate persoanele defavorizate - asa cum sunt ele definite prin lege drept "consumatori vulnerabili" - sau niste pereti de imobil?
Chiar asa de mult conteaza o "chichita birocratica" ? cu ce ar schimba asta situatia mea? Tot acolo voi locui si tot o persoana amarata, fara venituri voi fi, care nu-si permite sa dea drumul la calorifer de groaza facturii la caldura!!! Bineinteles ca locuiesc in acel apratament prin bunavointa si cu acordul mamei, altfel cum as fi putut sa-mi inregistrez domiciliul la adresa respectiva in actul de identitate? (Mentionez ca adresa domiciliului meu a fost inregistrata de organele de politie in actul de identitate la data mutarii mele acolo, in 1994, pe baza declaratiei administratorului blocului si a contractului de vanzare-cumparare a locuintei, in care apare in calitate de cumparator mama mea.)
Cel mai recent răspuns: coryzalia , utilizator 12:35, 5 Februarie 2013
Este necesara o declaratie notariala din partea mamei dvs
NU am mai auzit pana acum ca un copil care sta intr-o locuinta proprietate a parintilor si avand domiciliul legal la acea adresa, sa aiba nevoie de un act oficial de la parinti care sa stipuleze ca acestia sunt de acord ca el sa locuiasca acolo. Cu alte cuvinte, daca eu nu am aceasta hartie, inseamna ca locuiesc acolo ilegal sau ca am obtinut locuinta in mod fraudulos??? Si atunci de ce anul trecut am primit ajutorul de incalzire? Nici atunci nu am avut aceasta "hartie".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere !!! ginamangra ginamangra Mama , impreuna cu bunica mea locuiesc intr-un apartament care este pe numele meu si al sotului meu.Deoarece ele au pensii foarte mici ,doresc sa primeasca si ... (vezi toată discuția)
Subventie pentru gaze naturale 2012-2013 adelinelus adelinelus Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti cum pot sa fac sa beneficiez si eu de subventie pt gaze de la stat. Prezint urmatoarea situatie: - Locuiesc ... (vezi toată discuția)
Subventie caldura 2011-2012 lualyana80 lualyana80 Buna,am si eu o nelamurire.....anul trecut am avut viza de resedinta si am beneficiat de subventia pt caldura,iar anul asta mi-am facut buletin pe adresa ... (vezi toată discuția)