avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune: copii din casatoria anterioara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune: copii din casatoria anterioara

Buna ziua,
As dori daca se poate sa ma lamureasca cineva in urmatoarea situatie: tatal meu a ramas vaduv cu copii minori. dupa ctiva ani s-a recasatorit. Mama2 (sa spunem:-) nu a avut copii ai sai si nici impreuna nu au avut alti copii. Mama2 a decedat de curind si fratii ei au pretentie ca sint singurii mostenitori pentru ca ea nu a avut copii. Parearea mea ar fi ca in momentul casatoriei ( acum 35 de ani !) s-a creat o relatie implicita de adoptie intre mama2 si noi, copiii. Este adevarat ? Ne putem noi numi descendentii ei din punct de vedere legal ?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 15:42, 13 Februarie 2009
Nu, dumneavoastra nu sunteti descendentii mamei2, prin urmare nu intrati la mostenire. Din punct de vedere legal vor fi mostenitori: sotul -tatal dumeavoastra si fratii mamei2.
Nu exista "relatie implicita de adoptie". Oricat ar fi durat acesta casatorie dvs nu va puteti numi "descendentii ei". Inteleg ca acolo nu a fost facuta o adoptie in formele cerute de lege.
Daca "mama 2" nu a lasat vreun testament sotului ei (tatal dvs.) si/sau vreunuia dintre dvs = copii crescuti de ea, atunci mostenirea ei se imparte intre sotul supravietuitor (tatal dvs.) si fratii "mamei 2".
Tatal dvs. va primi jumatate din masa succesorala, iar fratii ei (indiferent de numarul lor) vor imparti cealalta jumatate.
Deci, nu e adevarata nici pretentia fratilor ei de a fi "singurii" mostenitori, nici a dvs. de a fi mostenitorii ei.
Atentie! In termen de 6 luni de la deces, tatal dvs. trebuie sa accepte mostenirea, altminteri exista riscul ca, intradevar fratii ei sa devina singurii mostenitori, daca ei declara /au declarat in termen ca accepta mostenirea iar tatal dvs. sta in pasivitate (putand deveni strain de mostenire, prin neacceptare).
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
romascanu, moderator
trebuie sa recunosc ca pina azi nici nu mi-a trecut prin minte ca femeia care ne-a crescut, pe care am numit-o mama (alta mama nu am cunoscut), impreuna cu care pina acum am fost o familie normala, singura diferenta ca pe certificatul de nastere nu e numele ei, din punct de vedere al legii sa fie o straina... e dureros... Parintii s-au casatorit pentru ca noi copiii sa avem o mama si un tata ca toti copiii, ca sa aflam dupa 35 de ani ca am trait o minciuna, ce legiuitorii au hotarit ca de fapt mama nu ne-a fost mama, nici macar ruda...trist, foarte trist...
in plus nu cred ca parintii au stiut care va fi situatia, ei mereu si-au facut procura unul pentru altul, ne-au spus si noua copiilor cum vor sa imparta bunurile (apartamentul si casa de la tara ), fara sa-si inchipuie ca de fapt la moartea mamei (care a intervenit pe neasteptate) sint sanse ca apartamentul in care am trait impreuna toti acesti ani sa fie ...dezintegrat... ca sa spun asa... in cazul in care rudele ei vor sa-si ceara partea prin care sint indreptatite prin lege.
Ce sa zic...

Era suficienta o foaie de hartie rupta din caietul pe care isi tinea retetele de prajituri pe care sa fi scris cu mana ei, sa fi datat si semnat de mana ei: las toate bunurile mele mobile si imobile ce se vor gasi la data incetarii mele din viata lui...

Asta ar fi fost suficient pentru inlaturarea de la mostenire a fratilor ei. Lasatul ...pe vorbe n-are nici o valoare oricati martori ar fi asistat la vorbele astea.

Astfel de situatii scot la iveala imensa economie pe care poate sa o faca o banala consultatie avocatiala.

Apartamentul si/sau casa de la tara au fost dobandite de mama 2 in timpul casatoriei cu tatal dvs?
Daca da, atunci numai jumatate din apartament si /sau casa constituie masa succesoarala a mamei 2.
Si atunci fratii mamei ar avea 1/2 din jumatatea asta, adica 1/4.
Ultima modificare: Vineri, 13 Februarie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ioan grigore ripa ioan grigore ripa Tatal decedat din 1996...mama in viata.Cei doi au dobindit impreuna un apartament in care au trait impreuna cu cei 4 copii.Mama divorteaza..iar apartamentul ... (vezi toată discuția)
Mostenire fiu cu tata vitreg tss_2000 tss_2000 La doi ani dupa ce m-a nascut mama mea s-a recasatorit. Tatal vitreg m-a crescut de mic (fara sa ma adopte sau infieze legal). In urma casatoriei ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune după tata. care sunt cotele mamei și ale copiilor care provin din căsătoriile anterioare? cavalli35 cavalli35 In urma decesului tatalui meu , trebuie sa facem o dezbatere de mostenire pentru a recupera niste depozite bancare. Casnicia tatalui este a doua, din prima ... (vezi toată discuția)