avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Probleme recuperare pensie alimentara
Discuție deschisă în Executare silită

Probleme recuperare pensie alimentara

Instanta de apel a stabilit pentru copilul meu o pensie alimentara in suma fixa, incepand cu ianuarie 2011 si pana la majorat.
Debitorul nu a platit deloc pana in ianuarie 2012, iar din ianuarie 2012 si pana in prezent plateste doar o parte din suma stabilita.
Mentionez ca debitorul este angajat iar adeverinta cu veniturile sale este depusa la dosarul de stabilire a pensiei. Instanta nu a stabilit din oficiu poprirea pe venituri, astfel ca am apelat la un BEJ, pentru recuperarea sumelor in intregime (pensiile neplatite si diferenta din cele platite partial).
Debitorul a fost somat, dar a contestat executarea silita, prin "opozitie la distribuirea sumelor poprite din conturi", afirmand ca el a platit aceste sume, chiar mai mult.
In acest sens, a depus niste extrase de cont cu sume trimise anterior datei de la care instanta a stabilit plata pensiei, sume trimise la interval de 3-4 luni, in cuantumuri diferite.
Pe langa acestea, a depus si extrasele prin care arata ca a platit pensia exact in suma si perioada pentru care am si eu depuse documente (din care reiese clar ca a depus dupa un an si in sume mai mici).
De asemenea, a depus cateva bonuri de casa, din care reiese ca a cumparat cateva produse electronice, de care nu cunosc si mai ales copilul nu are cunostinta.
In ce masura are sanse sa opreasca executarea, sau mai bine zis, am vreo sansa de a recupera banii copilului meu?
Cel mai recent răspuns: AlexStoica , utilizator 17:13, 14 Februarie 2013
El vrea sa spuna ca sumele pe care le datoreaza nu sunt exigibile, adica nu sunt scadente. Scadenta reprezinta data la care trebuie platite datoriile, deci debitorul dvs. sustine ca sumele nu au ajuns la data la care trebuie achitate. Ma rog, nu prea inteleg explicatia lui...Executorul doar are in vedere o hotarare judecatoreasca, deci ce sustine el nu e clar, cel putin pt mine.
Tocmai asta e, ca nimeni nu a inteles.
Este vorba de pensia de intretinere a unui copil, care mananca, se imbraca, merge la scoala, are necesitati zi de zi, lunar....doar nu o fi scadenta cand acesta va fi angajat :).
Doamna, lasati executorul sa-si faca treaba si domnul nu are decat sa invoce ceea ce el crede de cuviinta. Astfel de cereri/explicatii/opuneri la executor nu pot opri executarea. Doar daca face contestatie la executare, instanta este cea in masura sa decida asupra opunerilor sale.
Instanta a stabilit o data anume cand el trebuie sa achite sumele lunare?
Instanta nu a stabilit nici o data, ci suma si perioada de la care incepe plata pensiei de intretinere, adica de la momentul cererii mele.

Solutia instantei de apel a fost urmatoarea:
"Admite apelurile. Schimbă în parte sentinţa apelată în sensul că: Obligă reclamantul pârât la plata unei cotribuţii lunare de întreţinere în sumă de X lei, de la data formulării cererii reconvenţionale şi până la majoratul beneficiarului contribuţiei de întreţinere".
Acum urmeaza recursul, depus de tata. Nu cunosc inca data la care se va judeca.
Eu am investit solutia cu formula executorie (nu stiu daca e termenul exact...) si am cerut prin BEJ executarea.

Tatal a facut contestatie la executare, cu termen de judecata in august 2013.
Singurul lucru bun este ca de la primirea somatiei, adica acum 2 luni, plateste pensia intreaga.
La cererea de executare silita, instanta a stabilit "Admite cererea. Încuviinţează executarea silită, în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, pe raza sectorului X, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume, acordate potrivit legii prin acesta, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică astăzi".

Nu stiu ce a depus insa la dosarul de contestatie. Ceea ce am scris mai sus, este din ceea ce a depus la BEJ prin avocatii sai.
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
AlexStoica, utilizator
Avocat plecat din tara, dosar de executare silita in "stand-by" :(
Am tot citit si chiar intrebat, dar tot nu mi-e clar de ce contestatia s-a depus la un alt sector, nu cel care a incuviintat executarea, de ce termenul e atat de lung (luna august), de ce sumele care au fost gasite in conturile debitorului nu imi pot fi transferate pe motiv ca debitorul a depus la BEJ (si nu la instanta) o cerere de opozitie la distribuirea sumelor.

Alte discuții în legătură

Model solicitare preschimbare termen judecata AlexStoica AlexStoica Am un dosar de executare silita pentru recuperare pensie intretinere. Eu sunt creditorul. Debitorul a depus contestatie la executare, cu termen in iulie 2013 ... (vezi toată discuția)
Executare silita "oprita" de contestaþie la procesul verbal de distribuire a preþului (art. 570 c.p.c.? AlexStoica AlexStoica Contestatia la procesul verbal de distribuire poate opri executarea silita? Debitul este blocat in contul BEJ, acesta afirma ca nu poate transfera suma in ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere Stancu Aurelian Stancu Aurelian buna ziua, as dori sa stiu si eu daca in cazul unui proces civil si anume, un divort este posibil sa se dea doua sentinte definitive si irevocabile pentru ... (vezi toată discuția)