avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

buna ziua,puteti sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul urmator:intr-o familie cu 2 copii majori,parintii detin un teren si doua imobile,apoi decedeaza unul dintre soti.Trebuie dezbatuta succesiunea neaparat daca celalalt sot doreste sa instraineze terenul?Poate vinde fara acordul copiilor?in cat timp de la deces trebuie rezolvata treaba cu succesiunea?
Cel mai recent răspuns: piticut86 , utilizator 15:39, 8 Februarie 2013
trebuie dezbatuta succesiunea altfekl nu se poate vinde. Apoi tb facut cadastru si intabulare si apoi vanzare. Succesiunea o puteti face oricand. De la 2 ani de la deces se percep impozit e catre stat in valoare de 1% calculat la masa succesorala.
Succesiune a este obligatorie si se poate deschide oricand. Mostenitori sunt :sotia supravietuitoare cu o cota de 1/4 din mostenire si copiii cu 3/4 indiferent de numarul lor. Masa succesorala se compune din 1/2 din bunurile mobile si imobile ce au apartinut sotilor,, sotia are un drept propriu de 1/2. Sotia nu poate vinde fara acordul copiilor.Daca mostenitorii nu se inteleg va decide instanta .
multumesc!deci sa inteleg ca nu e obligatoriu sa se dezbata succesiunea in termen de 6 luni.
nu. dar atentie sa nu traca doi ani de la deces ca sa plateste impozit.
data deschiderii succesiunii este data decesului.

procedura succesorala se poate dezbate oricand, cu riscurile asumate de fiecare mostenitor, insemnand: posibilitatea ca mostenitorii sa ramana straini de succesiune ca urmare a neexercitarii dreptului de optiune succesorala (in situatia in care exista mostenitori care accepta, si altii care nu exercita dr. de optiune) si plata impozitului perceput de stat

termenul de optiune succesorala este de 1 an de zile de la data decesului daca a decedat dupa octombrie 2011 si de 6 luni daca a decedat inainte de data mentionata mai sus.

daca succesiunea se dezbate dupa o perioada ce depaseste 2 ani de la data decesului, statul roman ia un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

vanzarea unui imobil care compune masa succesorala se va putea face numai dupa ce se face succesiunea. pana nu se face, mostenitorii nu sunt proprietari. acestia devin proprietari prin succesiune.


daca ar fi sa vanda, dupa ce se face succesiunea va putea sa vanda fara acordul copiilor (o persoana poate dispune de bunurile sale in timpul vietii dupa cum doreste. nu poate fi ingradit in a nu vinde), dar va vinde numai partea pe care o detine.
Ultima modificare: Marți, 5 Februarie 2013
antonia77, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii nefis nefis buna ziua. va rog sa-mi spuneti ce se poate face in cazul in care sotia a decedat si terenul si casa a ramas a sotului si a celor 2 copii.Copii vor sa vanda ... (vezi toată discuția)
Cote moºtenire cioareccarmenmariana cioareccarmenmariana Tatăl meu a decedat de curând.Dânsul deţinea un apartament bun comun cu mama şi un teren extravilan bun propriu moştenit de la părinţii ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)