avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

buna seara, am si eu o intrebare: in cazul in care iti dai demisia si seful nu o accepta, ce e de facut? cate zile e preavizul si ce se intampla daca nu poti sta tot preavizul din cauza ca trebuie sa te prezinti la alt job? multumesc si o seara frumoasa sa aveti :)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:51, 11 Mai 2013
Buna seara,
In cazul in care v-ati dat demisia angajatorul dvs. este obligat sa o inregistreze, prin lege,. Nerespectarea acesti obligatii constituie o contraventie. Consecinta refuzului angajatorului de a inregistra demisia da dreptul angajatului de a face dovada acesteia prin orice mijloc de proba.
In ceea ce priveste preaviul, legea stabileste durata maxima a acestuia in caz de demisie, respectiv cel mult 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie si de la 30 de zile calendaristice la cel mult 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Salariatul poate demisiona fara preaviz numai daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, spre exemplu, nu plateste salariul, nu creeaza conditii optime pentru indeplinirea normelor de munca etc. Angajatorul este cel care poate renunta la dreptul de preaviz. Astfel, pe perioada preavizului aveti obligatia sa va prezentati la locul de munca si sa prestati munca in mod obisnuit, in caz contrar, angajatorul are dreptul sa ia sanctiuni disciplinare impotriva dumneavoastra sau chiar sa va concedieze. Va urez succes si numai bine! O seara placuta!
Daca noul loc de munca este mai convenabil, puteti risca sanctionarea cu desfacerea disciplinara a CIM, incepand activitatea la noul loc de munca.O perioada de timp veti avea doua CIM cea ce nu contravine Codului muncii.
1. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

2. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia constituie contraventie sanctionata u amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei de catre ITM.

3. Puteti solicita incetarea raportului de munca cu acordul partilor in baza art.55 lit.b C.mun. ... in acest caz nu se acorda preaviz.
imi place intrebarea asta. dar daca sefu nu ma lasa sa plec eu imi dau demisia iar el zice nu imi acorda demisia si alte chestii. as putea sa plec pur si simplu. sau cum pot dovedi da eu am dat demisia iar el nu vrea sa o primeasca. o trimit prin posta, il inregistrez, chem un coleg sa fie de fata cand imi dau demisia?
1. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Asadar, angajatorul nu aproba demisia ci ia la cunostinta de vointa dvs unilaterala de a inceta raportul de munca.

2. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
In cazul in care nu va primeste demisia, atunci o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire sau prin executorul judecatoresc.

Alte discuții în legătură

Preaviz raluk89 raluk89 Va rog sa imi spuneti daca mai este obligatoriu sa stai in preaviz in caz de demisie! Astazi mi-am prezentat demisia dar vrea sa stau in preavz. Ce sanse am ... (vezi toată discuția)
Preaviz si concediu - conditionarea demisiei helcsike helcsike Buna, am o mica problema, sunt angajata la o firma de 5 ani de zile, astazi 22 iunie vroiam sa-mi semnez demisia. Am primit raspunsul urmator: Acuma nu este ... (vezi toată discuția)
Neacceptare demisie, consecinte OleseaT OleseaT Buna ziua, As dori sa stiu daca imi dau demisia si seful nu mi-o accepta, ce se poate intampla? (vezi toată discuția)