avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul APA
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul APA

Buna ziua,

Imi poate spune cineva daca exista o formula de calcul a apei reci ?
Dar a apei calde?
Si care-i/-s?

M-ar interesa in sectorul 1.

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: marianionescu1 , utilizator 09:55, 10 Februarie 2013
Concret care este intrebarea dvs referitor la "formula de calcul a apei reci ?
Dar a apei calde?"

La ce formula faceti referire ?
Va referiti la consumul suplimentar de apa rezultat intre valoare factura bransament imobil si total indexi individuali ??


Cum se calculeaza propriu zis APA RECE, intr-un bloc contorizat..am inteles ca exista mai multe formule...
de ex: [Tmau(50 lei)+Canalizare apa uzata(600 lei)+alimentare cu apa(2000 lei)] : mc facturati de Apa Noua (550 mc) =4.81 lei/ mc.

La fel si , APA CALDA, aud diverse formule....



Tks,
Apa rece are acelasi pret in tot municipiul Bucuresti si este in jur de 5.92 lei / mc, daca se introduce in acest pret apa meteorica si taxa municipala. Daca apa meteo si taxa municipala se socotesc pe cota-parte indiviza, atunci mc de apa rece mai scade cu cativa banuti / mc.

In factura de la Apa Nova este inclusa si apa calda consumata care vine pe coloana de la punctul termic, deci livrata de RADET, dar facturata numai ca apa rece.
Deci pe factura Apa Nova, valoarea totala o reprezinta intreg consumul de apa calda si apa rece din condominiu. Informatia despre consumul de apa calda este transmis de RADET catre Apa Nova si facturat de aceasta numai ca apa rece.

Pe facura de la RADET vine valoarea agentului termic care a incalzit apa rece consumata ca apa calda, exprimat in Gcal. Deci RADET factureaza numai prestatia ei de a incalzi o apa rece facturata de Apa Nova.
Pretul unui mc de apa calda, numai pentru partea de incalzire, variaza de la luna la luna in functie de numarul de Gcal utilizat pentru incalzirea unui mc de apa rece. Deoarece pe timp de iarna apa rece are o temperatura mai joasa fata de sezonul de vara, atunci si cantitatea de Gcal pentru incalzirea ei creste considerabil.

La asociatie, administratorul poate folosi doua variante de a infatisa valoarea apei consumate de apartament.
Prima varianta este ca pe coloana de AC sa puna numai pretul agentului termic venit pe factura de la RADET inmultit cu cantitatea de apa calda consumata.
Pe col. de AR va trece pretul de AR inmultit cu cantitatea totala de apa consumata in apartament (AR + AC) la pretul de AR de la Apa Nova.

In varianta a 2-a, pe col. de AC va pune valoarea rezultata din cantitatea de AC consumata inmultita cu (pretul agentului termic din factura de la RADET + pretul ca AR incalzita ulterior din factura Apa Nova). Pe col. de AR va pune numai cantitatea de AR consumata la apartament inmultit cu pretul AR de pe factura Apa Nova.

Va dau un exemplu de la blocul meu (tot in Bucuresti):
- pretul pe mc de la RADET este de 7.83 lei /mc numai pentru partea de incalzire. Daca adaug si pretul aceluiasi mc de apa calda si facturat de Apa nova de 5.92, imi rezulta un pret total al unui mc de AC = 13.74 lei. In decembrie.
- acelasi mc de AC in vara costa 4.50 + 5.92 = 10.42 lei. In iulie

Oricum ar face, in oricare dintre variante, totalul AR cu AC trebuie sa dea suma celor doua facturi venite de la Apa Nova si de la RADET.
Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
elga50, moderator
" Va dau un exemplu de la blocul meu (tot in Bucuresti):
- pretul pe mc de la RADET este de 7.83 lei /mc numai pentru partea de incalzire. Daca adaug si pretul aceluiasi mc de apa calda si facturat de Apa nova de 5.92, imi rezulta un pret total al unui mc de AC = 13.74 lei. In decembrie.
- acelasi mc de AC in vara costa 4.50 + 5.92 = 10.42 lei. In iulie "

Nu cred ca m-am facut inteles, pe mine ma intereseaza cum se calculeaza apa, odata venita factura si avand mc dati de proprietari ?

Acum ca tot ai da un exemplu,(mi se pare mai practic), imi puteti spune cum ati ajuns la suma de 5.92 lei? Eu nu o regasesc in factura Apa Nova (cred ca emite aceeasi model de factura pentru intreg Bucurestiul).

Va multumesc pentru sprijin,

Daca aveti acces la o factura Apanova, o sa observati un pret/mc de apa potabila rece. O sa observati ca acel mc de apa potabila rece "produce" o anumita cantitate de apa ce va trebui canalizata. Ei si aceasta apa canalizata are un pret/mc. Daca o sa adunati cele doua preturi si o sa le calculati si 24% TVA, probabil ca in Capitala tarii noastre, orasul Bucuresti, o sa constatati ca necunoscuta dvs. are valoarea de de 5,92 lei/mc.
Ca un fapt divers, in Iasi, 1 mc de apa produce 1mc de canal, totul costand 6,4728 lei/mc.

Alte discuții în legătură

Apa calda dan61 dan61 As dori sa va rog sa -mi spune-ti cum se calculeaza apa calda din cele 2 facturi (una in mc si cealalta in Gcal) Care este costul unui mc de apa calda? (vezi toată discuția)
Costul apei in bucuresti euTU euTU Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli apa rece si calda deltady deltady Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se repartizeaza corect cheltuielile pentru apa rece si calda, in varianta in care sosesc acum(de circa un an) facturile de ... (vezi toată discuția)