avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Costul apei in Bucuresti
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Costul apei in Bucuresti

Buna seara, a-si dori sa imi spuneti cat este metru cub de apa calda si rece in Bucuresti,.....care este pretul caldurii..... pentru ca la noi la asociatia de proprietari ....presedinte are preturi proprii,,,

va multumesc...
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 05:17, 30 Ianuarie 2014
Legal,presedintele de asociatie nu poate impune la plata valori ale utilitatilor diferite fata de cele din factura emisa de furnizorul de utilitati
Apa Nova Bucureşti practică tarife UNICE pentru toţi clienţii:

apă potabilă: 3,86 lei/ mc (fără TVA); 4,79 lei/ mc (TVA inclus)
canalizare: 0,86 lei/ mc (fără TVA); 1,07 lei/ mc (TVA inclus)
Tarifele menţionate mai sus sunt avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) prin avizul nr. 4034592/ 21.12.2011 şi sunt puse în aplicare începând cu data de 01 ianuarie 2012.
Apa calda are pret pe factura vizand numai cantitatea de Gcal folosita la incalzirea apei reci. tot pe factura de la RADET se evidentiaza si cantitatea in mc a AC facturate.
Valoarea de facturare a AC este in functie de cat de multe Gcal s-au folosit pentru incalzirea acelei cantitati de AR si care ajunge la bloc pe coloana de AC, cu alte cuvinte cat de fierbinte sau mai putin fierbinte a ajuns la contorul scarii (blocului).

Pretul AC,deci, este variabil de la luna la luna si are doua componente.
- componenta fixa cu pretul AR (care urmeaza a fi incalzita) si care valoare se regaseste pe factura de la Apa Nova exprimata pentru cantitatea in mc de AC consumata, ttransmisa de RADET catre Apa Nova dupa ce contorul de bransament a fost citit de RADET pentru consumul de AC.
- componenta variabila cu pretul Gcal si care a incalzit cantitatea de AR folosita ca AC.

Pretul AR in Bucuresti este cca 5.92 lei / mc, luat en-gros cu apa meteo si taxa de municipalitate impreuna.
La acest pret se adauga pentru AC cate Gcal au incalzit 1 mc de AR care a ajuns la bloc pe coloana de la RADET.
Deci pe perioada de vara, cand pierderile de pe retea sunt mai mici 1 mc de AC poate in jur de 9 lei / mc. Din acest pret 5.92 il reprezinta costul AR care a fost incalzita. Restul este costul Gcal care a incalzit-o.

Pe timp de iarna AC poate ajunge si la valoarea de 13 - 14 lei / mc.

Caldura are un pret fix de cca 170 lei / Gcal. Consumul de Gcal la scara blocului este citit pe contorul de bransament.

In interiorul scarii repartizarea se face in functie de sistemul de contorizare a apartamentelor.
multumesc mult pentru raspuns....
la asociatia noastra de propietari, apa calda este 18 leipe mc , este posibil sa ajunga la o suma asa mare?
Daca s-a impartit valoarea facturii la consumul declarat de proprietari, este posibil.
In acest pret sunt incluse si "pierderile".

Daca s-ar socoti strict pretul din factura pentru decembrie, el ar trebui sa fie in jurul valorii de cca 14 lei/mc.
Pretul apei calde variaza de la o luna la alta din cauza cantitatii de Gcal utilizata pentru incalzirea acesteia. De exemplu vara este de circa 11-12 lei / mc, ajungand iarna si aproape de 15 lei / mc, o influenta foarte mare avand temperatura exterioara.

Alte discuții în legătură

Calcul apa marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Imi poate spune cineva daca exista o formula de calcul a apei reci ? Dar a apei calde? Si care-i/-s? M-ar interesa in sectorul ... (vezi toată discuția)
Apa rece pentru ...apa calda! peraspera peraspera Cum calculari dv ceea ce trensmite RADET catre Apa Nova si Apa Nova factureaza? \" 265 mc. apa rece pentru incalzire apa calda. Apoi, Radet scrie ca a consumat ... (vezi toată discuția)
Pretul exact al unui metru cub de apa calda/apa rece calcan calcan Buna ziua Am marea rugaminte daca este posibil sa-mi raspundeti la cateva intrebari,intr-un timp cat mai scurt,datorita faptului ca preturile si costurile ... (vezi toată discuția)