avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... numele ambilor soti pe autorizatia de constructie
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

numele ambilor soti pe autorizatia de constructie

Buna ziua.Vin cu o intrebare l-a dumneavoastra,am luat un teren in concesiune pe numele meu si vreau impreuna cu sotia sa ne construim o casa.Problema este ca nu apare decat numele meu pe contractul de concesiune si certificatul de urbanism de asemenea pe toate avizele si proiectul casei.As vrea sa stiu daca se poate face ceva sa apara si numele sotiei pe autorizatia de constructie ca mai tarziu sa nu apara neintelegeri intre noi.Mentionez ca terenul l-am luat in timpul casatoriei iar autorizatia de constructie nu a fost inca emisa.Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
ap_florin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 08:53, 10 Februarie 2013
Chiar daca nu este mentionat numele sotiei bunurile sunt copmune fiind dobandite in timpul casatoriei. Puteti solicita sa fiti mentionati ambii soti pe autorizatie. Puteti de asemenea sa faceti un act notarial in care sa declarati ca avetio contributie egala la dobandirea bunurilor.
Atata timp cat este terenul bun comun, regula este ca orice constructie ridicata in timpul casatoriei de oricare dintre soti este bun comun.
Se intabuleaza in cartea funciara ca bun comun.
Daca doriti sa fiti 150% sigur ca totul apare ca bun comun, in momentul in care finalizati constructia si intocmiti procesul-verbal de receptie la finalizarea lucrarilor cu primaria competenta, cand transmiteti actele la intabularea constructiei, atasati si o copie legalizata a certificatului de casatorie!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
ContSters267464, utilizator
Problema este că terenul nu este „bun comun”, ci este concesionat de unul dintre soți. În aceste condiții, autorizația se eliberează doar pe numele concesionarului, iar la finalizarea construcției, în procesul verbal de luare în folosință emis de primărie va figura doar cel care figurează pe autorizație și în consecință doar acesta va figura și în CF.

Problema pornește de la acel contract de concesiune.

Chiar dacă se construiește casa în timpul căsătoriei, soțul „neproprietar” care contribuie la construcție va dobândi doar un drept de creanță împotriva celuilalt, adică va avea dreptul să-i ceară acestuia voaloarea prestațiilor sale, dar nu va fi avea dreptul la o cotă de proprietate.

Puteți rezolva problema pe cale administrativă, încercând să obțineți de la priimărie o autorizație de construire pe numele ambilor soți (sau în cel mai rău caz un proces verbal de luare în folosință la finalizarea construcției pe nmele amândurora), sau puteți de comun acord cu soțul, după întabularea casei să conveniți la notar că acea casă face parte din comunitatea de bunuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare pe baza actului de donatie cristinaada cristinaada Buna ziua, sotul meu a primit prin act de donatie, in timpul casatoriei, de la mama lui un teren si autorizatia de construire emisa pentru construirea unei ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa ioannna ioannna Buna ziua , va rog sa ma ajutati inurmatoarea problema : pe terenul dobandit de sotul meu inainte de casatorie , am construit o casa impreuna cu acesta iar ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea dreptului de proprietate comuna in devalmasie a sotilor ContSters193759 ContSters193759 In cazul realizarii unei constructii de catre soti in timpul casatoriei, pentru care autorizatia de construire se emite pe numele unuia dintre ei, care este ... (vezi toată discuția)