avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Am introdus actiune judecatoreasca ptr pensie alimentara in luna ian 2013.
Primul termen a fost astazi, 08.02.2013.
Pe motiv ca parintele implicat (respectiv mama copilului care a fost data in judecata) nu are aparator, cauza a fost amanata pentru data de 15 .03. 2013.
Problema e ca beneficiarul acestei pensii implineste varsta de 18 ani la 01 .03.2013.
In aceasta situatie, actiunea inceputa de mine ca parinte, cand copilul nu implinise 18 ani, mai este valabila? Ce trebuie facut sa pot continua in vederea obtinerii acestei pensii?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:52, 9 Februarie 2013
Copilul va avea dreptul la plata unei pensii de intretinere atata timp cat este in continuarea studiilor, dar nu mai mult de 26 ani.

Asadar nu este o problema daca copilul devine major in timpul solutionarii dosarului, daca este inca la scoala/facultate.

Daca nu mai continua studiile nu mai are dreptul sa primeasca pensie dupa majorat.
Copilul este la liceu si isi va continua studiile dupa terminarea acestuia.
Problema e daca va fi implicat si el in proces, dat fiind ca devine major. Va implini 18 ani inainte de solutionarea cazului initiat inainte sa fi implinit aceasta varsta. Lucru care nu este de dorit.
Iar daca va fi implicat, sub ce forma? Va fi nevoit sa ajunga in instanta la Interogatoriu?.Sau cazul se judeca mai departe fara alte implicatii dat fiind ca procesul a fost initiat inainte ca el sa fi implinit 18 ani?
Copilul va fi parte in dosar. Dealtfel, legal, tot el trebuia sqa fi semnat si prima cerere, dv. ramanand sa semnati langa el.
Nu vad necesar interogatoriul intr-un astfel de dosar, insa daca se admite, da, copilul trebuie sa raspunda. Care este teama dv.?
La acest moment - cand copilul este inca minor - cererea ar fi trebuit promovata de el prin reprezentant legal (parintele). Devenind major in timpul solutionarii cauzei, va putea sta singur in judecata in calitate de reclamant si isi va exercita personal drepturile procesuale.

Nu este nevoie de administrarea probei cu interogatoriu in astfel de spete, ci doar o adeverinta cu veniturile parintelui obligat la plata pensiei.
Problema nu este de o anume teama pentru mine personal .E vorba doar de faptul ca devenind major in timpul solutionarii cauzei, va trebui sau nu sa se prezinte personal la judecatorie? Daca da, atunci cauza e pierduta ptr ca nu va suporta sa mearga in sala de judecata impotriva mamei sale.

Alte discuții în legătură

Actiune pentru pensie intretinere copii minori gemeni, care implinesc intr-o luna de zile 18 ani apk apk Buna ziua, In luna mai 2013 am depus actele pe noul cod de procedura civila pentru obtinere pensie de intretinere pt. copiii mei minori - gemeni de la tatal ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara dupa 18 ani cinevaoricine cinevaoricine Buna ziua! Am doua intrebari: După ce minorul a implinit 18 ani si isi continua studiile tatal este obligat sa-i plateasca pensie alimentara chiar daca nu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara flori2009 flori2009 Buna seara! As dori o lamurire, mai precis, tatal caruia instanta i-a stabilit o pensie alimentara, s-a stabilit in strainatate si nu a mai platit pensia (de ... (vezi toată discuția)