avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz-Art 79, alin (8) din Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz-Art 79, alin (8) din Codul Muncii

Buna ziua,

Art. 79 din Codul Muncii prevede ca "(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.".

La ce se refera fraza "obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă"?

Faptul ca angajatorul nu mi-a platit efectiv o parte din salariu, fara a motiva vreo penalizare sau imputare, si fara a semna act aditional la CIM imi da dreptul de a demisiona fara preaviz?

Ce inseamna practic "demisie fara previz"? Imi dau depun demisia, eventual anexand dovada neplatii salariului, si a doua zi nu ma mai prezint la locul de munca?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:12, 31 Octombrie 2009
Se poate si asa.
Incercati totusi sa aflati raspunsul la solicitarea de a se achita de obligatiile asumate in contract, de exemplu o cerere in care sa solicitti explicatii pentru neplata integrala a drepturilor salariale.. Poate angajatorul se va achita de obligatii si nu veti mai fi nevoit sa demisionati.
Multumesc pentru raspuns.
Motivul il stiu si este neintemeiat. Nici macar nu tine de persoana mea, sau de starea financiara a firmei.

Intrebarea este alta: Pot sa amenint, avand temei legal, ca plec fara preaviz? sau trebuie neaparat sa fac scrisori prin care sa cer explicatii, etc?
În temeiul art. 78 alin. (8) din Codul muncii, salariatul poate demisiona fără preaviz şi în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor izvorând din lege sau din contractul colectiv de munca ori contractul individual de munca, de exemplu , nu plateste salariul, nu ia masuri pe linia asigurarii sanatatii ori securitatii in munca, nu creeaza conditii optime pentru indeplinirea normelor de muna etc.
Alături de posibilitatea de a demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor sale, salariatul îşi păstrează şi dreptul de a sesiza instanţa judecătorească.
As vrea sa aflu si eu cate ceva pe marginea acestui subiect. De exemplu, daca nu mi se aproba concediul de odihna pe anul aceste incepand de la inceputul luniii pot demisiona fara preaviz? Sau daca am fost anuntata ca mi se micsoreaza salariul foarte mult si nu-mi mai convine suma, pot demisiona fara preaviz?
Concediul de odihna se progreameaza la finele anului , pentru anul urmator .
Apoi trebuie luate in calcul si urmatoarele dispozitii
" Art. 139. [intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă]
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări...............
Art. 143. [programarea concediului de odihnă]
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 15 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Art. 144. [regula efectuării în natură a concediului programat]
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat. "

Salariul nu poate fi diminuat in baza " anuntarii " angajatorului . Urmare a acestei informari , unitatea trebuie sa intocmeasca un act aditional de modificare a salariului , pe care aveti libertatea sa nu il semnati .

Alte discuții în legătură

Refuzul acordarii co si demisia la zi MmeButterfly MmeButterfly Buna ziua, sotul meu a solicitat in mai multe randuri in scris acordarea CO fara a primi un raspuns (in conditiile in care mai are si 5 zile de CO neefectuat ... (vezi toată discuția)
Demisia sau co libra_y2005 libra_y2005 HRISTOS A INVIAT! DORESC SA STIU DACA IN CAZUL IN CARE ITI DAI DEMISIA, CELE 15 ZILE LUCRATOARE PE CARE TREBUIE SA LE PRESTEZI DUPA DEMISIE POT SA ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi Berescu Laura Berescu Laura se oate ca patronul sa nu vrea sa-ti semneze demisia la zi?concediul de odihna platit cu cat timp trebuie inainte de a fi luat anuntat? (vezi toată discuția)