Art. 79 din Codul Muncii prevede ca "(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.".
La ce se refera fraza "obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă"?
Faptul ca angajatorul nu mi-a platit efectiv o parte din salariu, fara a motiva vreo penalizare sau imputare, si fara a semna act aditional la CIM imi da dreptul de a demisiona fara preaviz?
Ce inseamna practic "demisie fara previz"? Imi dau depun demisia, eventual anexand dovada neplatii salariului, si a doua zi nu ma mai prezint la locul de munca?
Demisia operează încetarea contractului de muncă, în mod unilateral, fără a fi necesară aprobarea acesteia de către angajator.
Potrivit art.79 (8) C.mun., salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
1. Se pare ca angajatorul a "uitat" sa ceara consimtamantul salariatilor cu privire la efectuarea orelor suplimentare.
2. Iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.14. - (1) Orele prestate, la solicitarea angajatorului, peste programul normal de lucru stabilit in unitate sunt ore suplimentare. (2) Salariatii pot fi chemati sa presteze ore suplimentare numai cu consimtamantul lor.
(3) Pentru prevenirea sau inlaturarea efectelor unor calamitati naturale, ale unor accidente ori ale altor cazuri de forta majora, salariatii au obligatia de a presta munca suplimentara ceruta de cel care angajeaza
3. La fel spune si Codul muncii:
Art. 117. - (2) Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.