avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul acordarii CO si demisia la zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul acordarii CO si demisia la zi

Buna ziua, sotul meu a solicitat in mai multe randuri in scris acordarea CO fara a primi un raspuns (in conditiile in care mai are si 5 zile de CO neefectuat din 2009). In baza programarii concediilor pe 2010 facute in cadrul firmei in luna ianuarie, acceptate tacit de firma, am luat si biletele de avion si am achitat integral cazarea si masa ptr o vacanta in strainatate. Acum, patronul refuza acordarea concediului inainte de luna octombrie (cand este de acord sa si-l ia partial). Ce se poate face in acest caz? Se poate solicita demisia la zi? (conform ctr de munca, preavizul este de 30 de zile).

Poate angajatorul conditiona acordarea CO doar in lunile de toamna, privand astfel angajatul de posibilitatea de a-si petrece concediul impreuna cu familia?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:51, 20 August 2010
In principiu poate, dar numai printr-o decizie motivata odata cu programarea concediilor de odihna .

Nu inteleg ce inseamna acceptarea tacita a programarii concediilor pentru 2010, pentru a va putea raspunde concludent
Art.79 CM
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor
salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Art. 143. - (1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
Art. 146. - (2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.

Multumesc pentru raspunsuri. Prin "aprobarea tacita a concediilor" inteleg faptul ca planificarea a fost facuta la inceputul anului, la solicitarea Dep. Personal, iar noi ne-am facut toate aranjamentele ptr vacanta in baza acesteia. Aceasta planificare a fost desigur inmanata conducerii, care a aprobat-o si nu a ridicat obiectii, insa nu are fiecare angajat cate o copie a acesteia. Firma nu are sindicat.
Legea prevede cumva obligativitatea ca aceasta planificare sa fie depusa la ITM, de ex.? Cum pot demonstra ca este vorba pur si simplu de rea credinta? La o adica, daca planificarea este doar de uz intern, poate fi modificata cum vor ei si cand vor ei, fara ca angajatii sa fie anuntati?

Din cate stiu, si in alte tari din UE salariatii care au copii prescolari/scolari au prioritate in acordarea concediilor in lunile de vara, mi se pare aberant sa nu putem sa ne ducem copilul la mare doar pentru ca patronul a decis in mod discretionar acordarea concediului, fara consultarea angajatului. Atata vreme cat in in ctr de munca nu se specifica ca acest concediu se acorda doar in anumite perioade, nu se presupune case respecta planificarea initiala? Pentru ca altfel nu as vedea logica pentru care se mai face!
Mergeti la Dep.Personal si rugati sa confirme ca dvs. erati programat in CO in aceasta luna, apoi vorbiti cu patronul, sa inteleaga si el ca este un cazmai deosebit. Luati si copilul cu dvs. poate se imblanzeste si va acorda CO.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz-art 79, alin (8) din codul muncii AlbertGeorge AlbertGeorge Buna ziua, Art. 79 din Codul Muncii prevede ca \\\"(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi Berescu Laura Berescu Laura se oate ca patronul sa nu vrea sa-ti semneze demisia la zi?concediul de odihna platit cu cat timp trebuie inainte de a fi luat anuntat? (vezi toată discuția)
Concediu cukrasz_kata cukrasz_kata Un angajat nou dupa cat timp ara dreptul la concediu de odihna? (vezi toată discuția)