Doi frati dezbat sucesiunea dupa tatal lor. Unul se alege cu un imobil la oras,celalalt cu casa la tara. Cel de la oras intre timp vinde imobilul unor oameni. Intre timp,dupa ani de zile,se constata ca cel care a vandut imobilul este dovedit ca fiind nedemn de mostenire.
Situatia acum este ca fratele nedemnului vrea sa ia imobilul vandut,insa cum poate sa mai ia imobilul daca l-a vandut?
Din cate stiu eu,acel contract de vanz-cump.se declara NUL in astfel de caz. Deci ar trebui sa se anuleze contractul,nedemnul va trebui sa inapoieze banii inapoi ( probabil si cu dobanda ).,iar fratele celalalt sa intre in posesia acelui imobil.
Actul incheiat de mostenitorul nedemn se mentine daca:
- actul este cu tiltlu oneros si cu titlu particular
-tertul a fost de buna credinta el dovedind in plus ca a existat o eroare comuna si invincibila asupra calitatii de mistenitor al nedemnului (conform principiului error communis facit ius)
Cu indeplinirea acestor conditii actul ramane valabil si opozabil adevaratilor mosrenitori .
Daca actul se mentine , nedemnul va fi obligat la despagubiri in favoarea mostenitorilor adevarati
Daca actul este desfiintat cu efect retroactiv, nedemnul va putea fi actionat de tert pentru evictiune.
B-)
Ma gandesc ca in cazul in care actul se va anula asa cum s-a spus mai sus,atunci ptr imbunatatirile pe care le-a adus noi proprietari in acel imobil, oare cine va despagubi toate imbunatatirile? Faianta,gresia inlocuita,instalatii sanitare,s.a.m.d.,
V am explicat daca se demonstreaza ca ati fost de buna credinta nu vi se va anula, daca se dovedeste contrariul, nedemnul va trebuie sa va desoaguveadc
Anulare act
valentin popescu
In anul 2000 unul dintre copii aduce imbunatatiri casei pasrintesti cu resurse proprii(material si financiar)In anul 2002 i se fac act vanzare -cumparare ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare
roxi17
Am intalnit zilele astea o situatie complexa si vreau sa cer o parere:X vinde lui Z un teren, acesta din urma nu-si inscrie dreptul in C.F, singurul lucru ... (vezi toată discuția)