avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTROL ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTROL ITM

Buna ziua.In mai 2008,in urma unui control ITM,firma unde lucrez,a fost obligata sa faca CCM,pentru ca avea 49 de angajati.Acest CCM nu s-a facut nici in ziua de azi.Daca depun reclamatie la ITM, ce ar trebui sa se intample?
Ce decizie,ar fi corect din paretea ITM sa ia,fata de societate?
Angajati si-ar primi depturile din urma,de cand a hotarat ITM sa se incheie CCM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:49, 21 Februarie 2009
Nicio institutie publica nu raspunde la sesizarile anonime.:))
Nu ar trebui să vă faceți griji atunci când formulați sesizarea către ITM folosind datele dvs. de identitate.

Legea impune ignorarea petițiilor anonime:
OG 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor
Articolul 7
Petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi vor fi clasate potrivit prezentei ordonanţe.


... și tot legea vă protejează identitatea, fiind obligația de serviciu a inspectorilor de muncă să păstreze confidențialitatea oricărei reclamații (petiție, în sensul legii menționate mai sus):
Legea 108/1999 pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii
Articolul 18
Inspectorii de muncă sunt obligaţi:
c) să păstreze confidenţialitatea oricărei reclamaţii care semnalează nerespectarea prevederilor legale în domeniul reglementat de prezenta lege şi să nu dezvaluie conducătorului persoanei juridice şi persoanei fizice sau reprezentantului acestora faptul că inspecţia a fost efectuată ca urmare a unei reclamaţii.
Administratorul va fi sanctionat.
loredana1973 a scris:

Multumesc,pentru sfat.INSPECTIA MUNCII ia in considerare sesizarile anonime?Nu vreau sa-mi pierd locul de munca,dar soc.unde lucrez nu acorda sporul de vechime pe cartea de munca avem sal.minim pe economie?
Loredana


Cetatenii sau organizatiile legal constituite pot adresa Inspectiei Muncii petitii, in conformitate cu procedura descrisa in Ordonanta 27/2002 si in Regulamentul de organizare si functionare a Inspectiei Muncii (Legea nr. 108/1999, H.G. nr. 767/1999). Petitiile se adreseaza in scris la adresa mentionata mai sus si trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu numele si prenumele petitionarului, precum si adresa unde acesta urmeaza sa primeasca raspunsul.
Insa petiţiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare a petiţionarului nu se iau în considerare şi se clasează, potrivit Og nr.27/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sambete lucrate fara plata ContSters293554 ContSters293554 Buna seara . Sunt angajata la o firma de confectii iar patroana ne obliga se muncim doua sambete pe luna si nu plateste munca depusa , iar daca nu te ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitate contract colectiv unic pe ramura rosu gheorghe rosu gheorghe Sunt lider sindical si m-ar interesa daca pot introduce in instanta o actiune prin care angajatorul sa fie obligat sa recunoasca contractul colectiv pe ramura ... (vezi toată discuția)
Alegerea reprezentantilor salariatilor boipsec boipsec Am cautat peste tot pe internet, dar un anumit aspect al alegerii reprezentantilor salariatilor imi este inca neclar. Ce trebuie facut cu procesul verbal ... (vezi toată discuția)