avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare imobil ipotecat in favoarea bancii- se pot ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare imobil ipotecat in favoarea bancii- se pot evacua si tertele persoane care au domicilul la acea adresa conform CI? Solutii amanare evacuare.


Buna seara,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns in ceea ce priveste urmatoarea problema: Clientul X a luat un credit, si a ipotecat cu apartamentul lui Y. Clientul X nu a mai platit ratele si creditul a fost declarat scadent anticipat, creditul fiind vandut de catre banca unei societati de recuperari creante. Apartamentul a fost scos la licitatie, la care nu s-a prezentat nici o persoana, iar acum conform actului de adjudecare emis de executori este in proprietatea firmei de recuperari. In momentul de fata, Y a primit somatie sa predea apartamentul in 5 zile lucratoare. Intrebarea mea este: se mai poate face ceva in acest caz, astfel incat acesti oameni sa nu fie nevoiti sa predea apartamentul in plina iarna?, ce solutii am avea sa mai amanam evacuarea? s-ar putea ajunge la un acord cu firma de recuperari, sa se stabileasca o suma lunara pe care acesti oameni sa o plateasca astfel incat sa nu fie nevoiti sa evacueze. De aseamena, vreau sa mentionez, ca la aceasta adresa mai au domiciliul conform acte de identitate inca 3 persoane, care insa nu apar in titlul de proprietate, cu ei ce se intampla? Executorii ii pot evacua si pe acestia, desi ei nu au fost codebitori la acest credit?

Va multumesc,

dna Niculescu,

In primul rand, actul de adjudecare este titlu executoriu doar impotriva fostilor proprietari nu si impotriva tertilor. Tertii nu pot fi evacuati legal de catre executor, decat in baza unei hotarari judecatoresti de evacuare.
Cat priveste suspendarea, poate ati avut norocul chiorului. In mod normal nu se obtine in contestatii la evacuare decat daca sunt bine motivate. Si oricum, nu se judeca a doua zi decat poate la Insuratei sau Costesti... ori alta judecatorie minora si doar daca avocatul are relatii acolo. In general se judeca in termen de o saptamana.

Cat despre contestatie, da ... are mare succes, doar daca actul de executare respectiv, evacuarea are loc inainte de 1 martie. Somatia nu presupune si evacuarea. Textul de lege spune ca nu pot fi scosi afara din casa pana la 1 martie, nu ca nu pot fi somati.

Vedeți ce spune NCPC (aplicabil de mâine, chiar dacă nu în această cauză) referitor la procedura evacuării (procedură specială). Este o procedură care apără mult mai bine (și pe bună dreptate) interesele creditorului.

Este total nerealist să dați „speranțe” debitorului în sensul că poate tergiversa executarea ani de zile. Știu că unii avocați promit orice clienților, dar totuși e bine să fim realiști.

Y a garantat cu propria casă o creanță a altei persoane. Prin adjudecare s-a desfințat titlul cu care Y deținea acel apartament. Despre cei care locuiesc acolo (în afară de Y), ce să mai spunem? Ei nici nu au avut un titlu, sau sacă l-au avut acesta a fost desfințat.

Dacă toată procedura de executare și adjudecare s-a desfășurat legal, în afară de acel termen legal de 1 martie despre care vorbeați, debitorul nu are șanse reale de a amâna „ani la rând” executarea.
Mult mai bine ar fi pentru acei oameni să se gândească la o variantă pentru situația când vor fi evacuați decât să li se dea speranțe în sensul că vor putea amâna acel moment o perioadă lungă de timp.
Jocandi Causa a scris:

In primul rand, actul de adjudecare este titlu executoriu doar impotriva fostilor proprietari nu si impotriva tertilor. Tertii nu pot fi evacuati legal de catre executor, decat in baza unei hotarari judecatoresti de evacuare.


Mă îndoiesc că dacă terții respectivi au doar o înțelegere cu proprietarul de a locui împreună, va fi evacuat proprietarul dar vor locui acolo în continuare terțele persoane (cu atât mai mult cu cât, de exemplu, înțelegerea respectivă a intervenit după ipotecarea imobilului).
Art. 516 CPC

actul de adjudecare este titlu de proprietate si ......... constituie titlu executoriu impotriva debitorului, daca imobilul se afla in posesiunea acestuia din urma, sau impotriva oricarei persoane care are in posesiune ori detine in fapt, fara niciun titlu, imobilul ajudecat;
Da, daca veti analiza textul de lege veti vedea ca este vorba de posesie si nu de folosinta. Asadar, actul de adjudecare nu este titlu executoriu de ex impotriva chiriasului, sau a oricarei persoane ce se afla in baza unui titlu, in imobilul adjudecat ( inchiriere, comodat ). Stiu ca sunt executori care dau afara chiriasii doar in baza actului de adjudecare... dar ei nu procedeaza tocmai legal.

Alte discuții în legătură

Contract de închiriere sca baloisibaloi sca baloisibaloi Cum interpretați următoarea speță. Contract de închiriere pentru un spațiu, respins de către OCPI la înscrierea în CF art.888 NCC (motivul că nu ... (vezi toată discuția)
Restituire cautiune andrei8 andrei8 Am initiat contestatie la executare .Am facut o cerere de suspendare provizorie a executarii , la care am achitat cautiunea de 10%, care mi s-a respins din ... (vezi toată discuția)
Suspendare executare silita - caz social dumitru2000 dumitru2000 X a incheiat cu Y - proprietar care si-a redobandit casa in baza legii 10 - un contract de inchiriere pe 1 an. La sfarsitul anului Y nu a mai vrut sa ... (vezi toată discuția)