avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... control si amenda ITM 2012
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

control si amenda ITM 2012

Buna ziua !

Am avut un control la firma de la ITM in luna octombrie anul trecut in urma caruia am primit amenda.

Am semnat si primit procesul verbal de control cu masurile instituite insa nu si procesul verbal de control sau notificare de plata, suma, etc,...ceva.

Stiu ca termenul de prescriptie a intocmirii procesului verbal de contraventie este de 6 luni, insa de unde stiu eu ca nu a fost deja intocmit si inca nu l-am primit ?

Daca nu l-am primit pana acum, dupa 4 luni, ce pot sa deduc ?

Dumneavoastra ce ziceti ?
Am citit pe forumul acesta ca au fost cazuri cand s-au trezit cu amenzile direct la ANAF, de asta mi-e teama. Pe site-ul lor nu exista nici o lista cu astfel de debitori ?
As vrea sa am posibilitatea de a lua la cunostinta de ea prin oricare metode legale: comunicare, afisare, et. Insa nu s-a intamplat nimic pana acum.
Au vreun termen maxim de aplicare si comunicare ?

Am sunat si la ei si inspectorul respectiv a zis ca el poate trimite amenda cand vrea, exact asa s-a exprimat. Asta inseamna ca e deja facut procesul verbal, nu ?

Sunt derutata rau, ma scuzati, dar nu stiu ce as putea face eu.
Multumesc

Cel mai recent răspuns: danaradu90 , utilizator 19:56, 17 Aprilie 2013
Legea nr. 108/ 16.06.1999 privind infiintarea si organizarea inspectiei muncii, republicata in 2012 mentioneaza:
ART. 24
(1) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii prevazute la art. 23 alin. (1), inspectorul de munca facând mentiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal.
(2) Contraventiilor prevazute la art. 23 alin. (1) le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dupa cum mentionati, la data controlului, nu ati primit si nu ati semnat de primire a procesului verbal de contraventie, in care se mentioneaza art.de lege incalcat, amenda contraventionala aplicata si termenul de 48 de ore pentru plata a jumatate din minimul amenzii.
Prin urmare, puteti plati amenda contraventionala, in cuantum de jumatate din minim, la 48 de ore de la comunicare.
Atentie la masurile dispuse de catre inspectorul de munca, pentru rezolvare in termen si raportare la ITM a modului cum s-au rezolvat.
Este posibil ca inspectorul de munca sa astepte sa vada modul cum ati actionat, sa va amendeze sau nu, respectiv sa aplice amenda cumulativ si pentru nerezolvarea masurilor dispuse.
Termenul de 6 luni se refera doar la aplicarea sanctiunii de catre inspectorul de munca, de la data constatarii unei incalcari, a unei prevederi legale, mentionate intr-un document intocmit de acesta.
Nu inteleg ce legatura are ANAF cu aplicarea unei amenzi contraventionale de catre un inspector de munca.
In urma unui control al ITM-ului se incheie :
- proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor, conform O.G. nr. 2/2001
- proces-verbal de control care se contesta in contencios administrativ, potrivit Legii nr. 554/2004.

OG nr.2/2001
Art. 13 (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
...

Art. 14 (1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului în termen de o lună de la data aplicării sancţiunii.
.....
Mentionez ca atunci cand l-am sunat pe inspector sa intreb cand o sa primesc procesul verbal de contraventie l-am intrebat si daca pot plati jumatate din amenda si a zis: NU.
Apoi am sunat la Inspectia Muncii si un jurist mi-a zis la fel. Pentru abaterea respectiva, adica un angajat care avea contract de munca din ziua venirii la munca si nu cu o zi inainte ( tot munca la negru au considerat-o ) nu se aplica regula de jumatate in 48 de ore.

E un regim special la astfel de amenzi ? Nu cred ca pot sta linistita ca daca n-am primit in 30 de zile amenda nu o sa mai vina.

OG nr.2/2001
Art. 13 (1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
...
Dar poate ei au si intocmit acest proces verbal si doar nu l-au trimis....nu stiu ce sa zic.
De atatea luni stau si astept...


Cea mia mare aberatie intalnita la ITM-uri in ceea ce priveste munca la negru in speta dvs... trebuie sa actionati in instanta urgent cand primiti procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor ..

In cazul dvs nu sunt aplicabile prevederile art.260 alin.1 lit.e C.mun. ... nu este vorba despre munca la negru, ci de netransmiterea la termen a c.i.m. in revisal ...

La data controlului , salariatul avea c.i.m. incheiat?
Era redactat, insa nu il semnase. Era ora 15.00 can au venit de la ITM si persoana venise la ora 14.00 cu programare sa dea un test de o ora.

A semnat contractul de munca dar dupa ce au plecat ei si l-am inregistrat in aceeasi zi, urmand ca a doua zi sa vina program normal.

Dar...cand l-a pus sa dea declaratia si l-a intrebat daca a semnat sau nu un contract, angajatul respectiv a zis ca nu a semnat INCA si asa a si mentionat in declaratie.
Iar inspectorul i-a zis : " Scrie acolo ca esti in perioada de proba si ca nu ai semnat contract ".

Asta a facut. Chiar daca e greu de crezut exact asa s-a intamplat si poate si acum sa vina ca martor cu declaratie.

Dar in fapt, daca analizez eu, ca necunoscator, ne-am incrimat singuri, nu >?
In aceeasi zi am inregistrat contractul a Revisal, dar cu o ora mai tarziu de la control.

Deci cand ei au venit nu era inca semnat si depus, iar angajatul era doar intr-un test de o ora la calculator, nu lucra efectiv.

Intentia nu stiu daca se poate dovedi intr-un fel.
Merita sa contest amenda aia, atunci cand o veni ? Inca n-a aparut. Cu ce sa vin in apararea mea >? E chestiune de 2 ore la mijloc, insa in lege nu prea conteaza, stiu.

De-asta intreb, mai vine procesul verbal de contraventie ? Cand ? Exista un termen ?

Multumesc anticipat
Toate bune pentru toti !

Alte discuții în legătură

Am un srl cu o amenda de la itm pe care nu am platit-o. ce se va intimpla cu srl-ul daca nu voi plati amenda? ContSters26766 ContSters26766 Am un SRL cu o amenda de la ITM pe care nu am platit-o. Ce se va intimpla cu SRL-ul daca nu voi plati amenda? (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal romalex romalex Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o informatie,am primit o amenda de la ITM de 20000 RON,cum pot contesta pv-ul?#-o (vezi toată discuția)
Amenzi itm Ana joc Ana joc Am primit o amendă pe firma de construcții. Nu am primit procesul verbal pentru a face contestația. De unde pot sa l iau? La sediul firmei nu a ajuns. ... (vezi toată discuția)