avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel de ramura
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel de ramura

Conform carei legi exista obligativitatea incheierii si respectarii unui ccm la nivel de ramura in defavoarea celui la nivel national?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:56, 10 Februarie 2014
Nici Codul Muncii (art.229) si nici Legea nr.62/2011 (art.129) nu prevad obligativitatea incheierii ccm si a negocierii colective ...

De la 01.01.2011 nu mai exista contract colectiv de munca la nivel national ..

Art. 132 din Legea nr.62/2011.
(1)Clauzele contractelor colective de muncă pot stabili drepturi şi obligaţii numai în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.
(2)La încheierea contractelor colective de muncă, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au un caracter minimal.
(3)Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil încheiat la nivel superior.
(4)Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la niveluri inferioare celor stabilite prin contractele colective de muncă aplicabile
De exemplu, s-a publicat CCM Unic la nivelul Sectorului de Activitate – “Servicii comunitare de utilitati publice. Gestionarea deseurilor , activitati de contaminare si de protectia mediului pe anii 2013-2014 in Monitorul Oficial. Sa inteleg ca nu trebuie respectat acest contract?
:offtopic:
Cred ca despre acest aspect am mai discutat ... nu are sens sa reiteram o discutie deja purtata ..
Trebuie respectat, cu toate ca nu avem CCM la nivel national :)
Stiu ca reiteram o discutie deja purtata, dar nu inteleg din punct de vedere juridic cum o firma pentru care s-a semnat contractul colectiv de munca la nivelul Sectorului de Activitate (acelasi cod CAEN) nu este parte semnatara a acestuia, dar totusi trebuie sa respecte acest contract.

Potrivit art. 133 din Legea nr. 62/2011, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti angajatii incadrati in unitatile din sectorul de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca si care fac parte din organizatiile patronale semnatare ale contractului
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Contract de munca artemita artemita Contractele de munca la nivel de ramura sunt obligatorii pentru unitatile care fac parte din ramura respectiva ? (vezi toată discuția)
Coeficienti de ierarhizare in 2012 anca.d anca.d Buna ziua! Spuneti-mi va rog, avand in vedere ca s-a modificat salariul minim brut pe tara garantat in plata, care sunt coeficientii de ierarhizare in ... (vezi toată discuția)
Ccm constructii GeorgeG GeorgeG Buna ziua! Pentru o societate privata cu activitate in contsructii care vrea sa redacteze un CCM, este obligatoriu, in conditiile actuale, sa tina cont de CCM ... (vezi toată discuția)