avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor vs. titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor vs. titlu de proprietate

buna ziua,
as ruga o parere de specialitate in domeniu, pentru a-mi clarifica aspectele de natura juridica si procedurala in urmatoarea situatie: suntem in termenul legal de optiune succesorala,masa succesorala fiind casa parinteasca la tara si cateva terenuri, partaj amiabil. Desigur, procedura ar fi dezbaterea notariala, dar am inteles ca onorariile si toate taxele pana la intabulare ajung la cat nu face terenul, de multe ori, asa ca te intrebi daca merita.
Intrebarea mea ar fi [de fapt doua intrebari ] :
1.-s-ar putea obtine, in baza legii 18/1991 actualizata [ caz.art 27 pct 2.1 ] coroborat cu celelalte legi ale fondului funciar, titlu de proprietate si in baza acestor titluri se poate face intabularea [e posibil de ocolit deci institutia notarului] ? Asadar nu reusesc sa-mi clarific care sunt diferentele dpdv juridic ,si nu numai,dintre certificatul de mostenitor si titlul de proprietate
2.-daca legea cadastrului 7/1996 actualizata, opereaza, si se poate apela la prevederile ei ,am inteles ca introduce facilitati importante privind taxele, tocmai pentru a pune ordine in domeniu.
va multumesc pt intelegere
Eu nu vad o alta posibilitate decat succesiune. in afara de asta, mostenire. Sau succesiune. sau mostenire.
Asa cum v-a spus colega mea, dupa o moarte se face succesiune pentru bunuri. Daca le doreste cineva, daca nu, raman abandonate. astea sunt cele doua variante: succesiune sau lasate balta.
Daca pe bunurile care se afla in succesiune nu aveti titluri de proprietate pe numele defunctului... atunci veti proceda la cheltuieli cu alte onorarii si taxe ca sa faceti rost de ele. Dupa care abia faceti succesiune. caci fara succesiune inseamna ca nu aveti bunurile.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj voluntar fara intabulare? justme1 justme1 Buna ziua, as dori sa fac fac succesiunea dupa moartea parintilor mei (suntem doi frati). Ne-am inteles asupra impartirii si am mers la notar, cu toate actele ... (vezi toată discuția)
Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune eu12 eu12 in urma decesului mamei mele (care a fost mostenitoarea sotului ei) a tuturor terenurilor+bunuri, noi urmasii (frati vitregi +drepti) in mod normal trebuie sa ... (vezi toată discuția)