avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stagiu cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stagiu cresterea copilului

Am fost in cresterea copilului pana la data de 10.12.2012, in 23 ianuarie 2013 m-am angajat si acum sunt insarcinata (1 luna ) , deci am realizat venituri pentru luna ianuarie 2013, o sa beneficiez de concediu pentru cresterea copilului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:11, 13 Februarie 2013
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii, din activitati independente si din activitati agricole supuse impozitului pe venit, in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Deci beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului.
Va multumesc! Va rog o confirmare.
Ma gandesc la intreruperea de pe 10.12.2012 pana la 23.01.2013.
Puteti beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece sunt permise si fractiunile de luna in conditiile prevazute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de cresterea copilului ionicaion ionicaion Pe 10.12.2012 am iesit din cresterea copilului. In data de 23.01.2013 m-am angajat pentru ca mi-am dat seama ca sunt insarcinata din nou. Pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Ccc Denysa88 Denysa88 buna seara. in 12 decembrie voi avea 1 an pe cartea de munca. sunt insarcinata si urmeaza sa nasc. daca cumva nasca chiar in 12 voi primii CCC? (vezi toată discuția)
Voi dispune de indemnizatie ? Gabi20160201 Gabi20160201 Stiu ca este un subiect destul de comun si frecvent , dar vreau sa ma asigur ca am inteles bine. Lucrez, cu nome legale inca din anul 2013..iar in prezent sunt ... (vezi toată discuția)