Buna ziua,am s eu o problema.sunt in an terminal la facultate,dar sunt insarcinata,facultatea nu mi a permis sa muncesc intr un loc stabil cu carte de munca,iar nasterea va fii la o luna dupa terminarea facultatii. As vrea sa stiu daca pot primi ajutorul de la stat pentru cressterea copilului.am inteles ca imediat trebuie sa intru in somaj,iar dupa aceea pt cresterea copilului ?? care sunt demersurile ??
Buna ziua, eu lucrez la o firma din octombrie 2012 iar anul acesta in septembrie trebuie sa nasc.Inainte de a fi angajata am fost studenta la facultate.O sa primesc indemnizatie sau nu ?
1. OUG nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor
Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii
copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri
din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind
Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse
impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul
copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie
lunară.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. 91) lit. a) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.
...
ISR = indicatorul social de referinta ... are in prezent o valoare de 500 lei
2. Nu puteti lua un an 85% si un an 1200 lei ... intrucat art.2 alin.7 din OUG nr.111/2010 prevede :Opţiunea beneficiarului prevăzută la alin. (1) se exprimă în scris, pe bază de cerere, şi nu
poate fi schimbată pe parcursul acordării drepturilor.
1. Daca veti naste in septembrie 2013 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt octombrie 2013 septembrie 2013.
2. Asadar veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.
irene6:
1. Indiferent pentru ce varianta de CCC optati indemnizatia se calculeaza la fel, 85% din veniturile nete pe cele 12 luni, dar:
- nu mai mult de 3400 lei, daca optati pentru CCC pana la 1 an;
- nu mai mult de 1200 lei, daca optati pentru CCC pana la 2 ani.
2. Optiunea initiala nu o puteti modifica pe parcursul CCC.
Indemnizatie ccc
eu1983
Buna ziua ,
Va rog sa ma lamuriti daca urmatoarea afirmatie este reala, este spusa de un angajat al Serviciului Alocatii si Indemnizatii : daca optezi la ... (vezi toată discuția)