avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1328 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Problema cadastru si intabulare
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Problema cadastru si intabulare

Buna seara,

Am gasit un apartament cu doua camere la 39000 de euro pe care vreau sa-l achizitionez prin programul prima casa IV. Dispun de un avans de 12000 de euro, iar restul de 27000 de euro vreau sa-i obtin prin credit la BRD. Apartamentul pe care vreau sa-l cumpar are o problema si anume:
Proprietarul de la care vreau sa cumpar apartamentul este al 2-lea proprietar de cand s-a construit blocul in 1986. In documentul initial care a fost intocmit in 1986, apare o boxa anexata apartamentului. In 1995, cand s-a vandut apartamentul catre proprietarul de la care vreau sa cumpar apartamentul, in actul de vanzare-cumparare este specificat ca se vinde apartamentul de 2 camere+dependinte, dar boxa respectiva nu a fost intabulata, iar in cadastru apare boxa respectiva. Acum cei de la BRD nu vor sa trimita dosarul mai departe in centrala, pana nu se lamureste aceasta situatie. Mi-au comunicat ca din punctul lor de vedere, exista doua solutii:
1. sa se refaca schita cadastrala si sa se intabuleze apartamentul fara sa apara acea boxa;
2. sa se faca un act aditional la contractul de vanzare-cumparare din 1995, prin care sa se treaca si acea boxa explicit, iar apoi sa se intabuleze boxa respectiva
Referitor la punctul 2, acest lucru este practic imposibil, deoarece din spusele proprietarul de la care vreau sa cumpar, primii proprietari sunt plecati definitiv in Canada. Imi puteti spune daca exista vreo alta solutie legala, mai rapida prin care sa se solutioneze aceasta problema? Am inteles ca refacerea cadastrului dureaza o luna de zile sau doua saptamani in regim de urgenta. Astept raspuns. Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Sleipnir23 , utilizator 17:08, 19 Februarie 2013
Se pare ca proprietarul de la care vreau sa cumpar apartamentul a reusit sa intabuleze boxa pe numele dansului si acum apare in cartea funciara alaturi de apartament. Acum dorinta bancii este ca aceasta boxa sa fie trecuta si in promisiunea de cumparare, dar aici intervine aceasi problema. Notarul care a facut promisiunea de cumpararea nu vrea sa o stipuleze chiar daca e intabulata pe numele proprietarului, motivand ca nu apare in mod explicit in CVC din 1995, acolo fiind stipulat ca "se vinde apartamentul cu 2 camere+dependinte" si nu se scrie nimic de boxa. Chiar nu pot sa inteleg care este problema avand in vedere ca acum este si mentionata in cartea funciara pe numele proprietarului de la care vreau sa cumpar. Credeti ca pot rezolva la un alt notar? Sa incerc sa refac promisiunea de cumparare de la ult notar in care sa se mentioneze si de boxa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament si boxa chitupetre chitupetre buna seara va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat am negociat cumpararea unui apartament ,unde vanzatorul ofera apartamentul si o boxa aflata la subsolul ... (vezi toată discuția)
Vanzare boxa (de la bloc) fara dezmembrare amadeus79 amadeus79 Avem urmatoarea situatie delicata: un bloc unde fiecare apartament are boxa la subsol, cu detalii in Cartea Funciara a apartamentului. In 1998 pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa vand o parte din proprietate? danadumi danadumi buna ziua. detin in proprietate un apartament de 2 camere+boxa la subsol. vreau sa vand doar boxa. as dori sa stiu daca se poate si cum anume. multumesc. (vezi toată discuția)