avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune-bunica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune-bunica

Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in urma.Atunci s-a facut succesiune. Casa si locul de casa au ramas bunicii mele si unei matusi necasatorite(Mia)care locuia cu bunica,asa au hotarat toate rudele. Acum 3 ani si Mia a decedat.Bunica are titlu de proprietate pe un teren arabil (a fost al parintilor ei). Ea nu mai are frati, surori sau parinti.Am sa enumar copiii si nepotii bunicii mele, nu stiu in ce masura si ginerii,respectiv nurorile vin la succesiune:
-tatal meu-fiul cel mare, decedat,suntem 2 surori si un frate iar mama este in viata;
-unchiul- Ion, are o fiica;
-matusa Elena, are o fiica si un fiu;
-matusa Ana, are un fiu;
-matusa Ary, are o fiica;
-matusa Mia, decedata si fara urmasi.
Intrebarea mea este cat ne revine mie, surorii mele, fratelui meu si mamei mele din mostenire, cat costa succesiunea si daca trebuie deschisa mai repede de 6 luni-in caz contrar pretul fiind mai mare?
Cel mai recent răspuns: LUMITM , utilizator 13:21, 16 Februarie 2009
Dacă tatăl dumneavoastră a decedat înaintea mamei lui (a bunicii despre a cărei succesiune vorbim), soţia lui (mama dumneavoastră) nu are niciun drept la succesiunea bunicii. Dumneavoastră veţi lua din succesiune exact partea pe care ar fi luat-o tatăl dacă era în viaţă.

Succesiunea bunicii se împarte în cinci părţi egale, care vor fi culese de
- unchiul Ion
- mătuşa Elena
- mătuşa Ana
- fiica mătuşii Ary
- dumneavoastră, împreună cu fratele şi sora.

Tot aşa va fi împărţită şi succesiunea mătuşii Mia, (partea bunicii din acea succesiune urmînd a fi împărţită ca mai sus) cu menţiunea că dacă tatăl dumneavoastră era în viaţă la data decesului ei, la partea lui de moştenire după sora sa vine şi mama dumneavoastră, ca soţie supravieţuitoare.

Termenul in care succesiunea este scutita de impozit este de 2 ani de la data decesului defunctului.
Costul succesiunii depinde de valoarea bunurilor care constituie masa succesorala - si notarul tot procentual isi calculeaza onorariul.
Din cate ati scris, bunica are 5 copii supravietuitori sau reprezentati ( cazul tatalui dvs pe care mostenitorii il reprezinta la mostenirea bunicii).
Fiecare din cei 5 copii ( mai putin Mia decedata fara copii) trebuie sa primeasca 1/5 din averea bunicii. Astfel, dvs. si ceilalti 2 frati/surori impartiti in trei o cincime. Mama nu o va mosteni pe bunica voastra.
Nici unul dintre gineri sau nurori nu are calitate succesorala.
La fel cu averea matusii Mia, predecedata. Ea trebuia sa fie mostenita de frati si de mama ( bunica) - jumatate de frati si surori, si jumatate de bunica. Din averea Miei, tatal ar trebui sa primeasca deci 1/5*jumatate, deci 10%. Daca a murit dupa Mia, deci dreptul succesoral a intrat in patrimoniul sau inainte sa moara, din acea zecime din averea Miei mosteneste si mama dvs un sfert in calitate de sotie supravietuitoare. In cazul in care tatal dvs a decedat inaintea Miei, acei 10% din averea sa ii mosteniti doar voi copiii ( cei 3), prin reprezentarea tatalui.
Evident, partea cuvenita bunicii din averea Miei se adauga la averea detinuta de bunica pe numele sau, si se imparte corespunzator conform celor de mai sus ( voi trei frati primiti in total o cincime din averea bunicii).
VA MULTUMESC!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in urma.Atunci s-a facut succesiune. ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan proprietar ? iuli113 iuli113 strabunica are titlu de proprietate pe 10 ha de teren extravilan,ea a decedat are o fiica care la randul ei a decedat ,aceasta fiica are un sot care ... (vezi toată discuția)
Succesiune - cine ce drepturi are? adi78ro adi78ro Ion e căsătorit cu Maria. Împreună fac doi copii: Ionel şi Măriuca. Toţi patru locuiesc în casa părinţilor (decedaţi) lui Ion. Măriuca se ... (vezi toată discuția)