avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inutilitatea cadastrului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inutilitatea cadastrului

Buna ziua.
Am un proces pe rol cu un vecin,care are urmatoarea problema: a cumparat un teren de 970mp in 1994 ,fara masuratori cadastrale, si-a facut cadastru in 2004 si au reiesit 947 mp. Cadastru neinregistrat la administratia teritoriala de care apartinem,astfel ca ei au rol fiscal pe o proprietate cu suprafata reiesita din actele de vanzare=cumparare (970mp). Cadastru pe care nu l-a contestat in termenul legal de 15 zile la Agentia de Cadastru si publicitate imobiliara,si nici nu si l-a refacut.
in 2012 m-a chemat in instanta ca acesti mp lipsa sunt pe propritatea mea, chemare in instanta cu ocazia refacerii de catre mine a unei parti din gardul ce separa cele 2 proprietati.
Mentionez ca a pus la dosar un PUZ din 1977 pentru a-si sustine pozitia ca el trebuie sa aiba in proprietate 970mp.
De asemenea si mie ,conform cadastrului realizat( in 2002),mi-a reiesit o suprafata mai mica decat cea inscrisa in acte ,dar am acceptat situatia,deoarece masuratorile din 1977erau facute cu tehnica rudimentara , inexacta (si anume ,se folosea pasul).
Masuratorile nefiind exacte,si aceeasi problema intalnindu-se la toata strada,pe ambele parti,urmand exemplul vecinului meu,toti vecinii ar fi trebuit sa-si cheme proprii vecini in instanta si efectiv sa se ajunga sa se mute toate hotarele curtilor ajungandu-se sa se ocupe si strazile,asta conform unor masuratori vechi de 36 de ani.
Intrebarea mea este : Care este importanta unor masuratori cadastrale si de ce nu se tine cont de ele?
La aceasta intrebare avocatul meu,reprezentantii biroului de cadastru local cat si secretarul general al primariei localitatii ,mi-au raspuns "Nu stiu".
Multumesc anticipat pentru raspunsuri si indrumari.
Cel mai recent răspuns: TanaseC , utilizator 18:13, 15 Februarie 2013
TanaseC a scris:


Care este importanta unor masuratori cadastrale si de ce nu se tine cont de ele?



Tocmai pentru a se preintampina situatiile de acest gen ,dispozitiile in vigoare obliga ca masuratorile si pozitionarea sa se realizeze prin tehnologie avansata GPS,situatie in care este normal sa rezulte diferente fata de masuratorile intreprinse cu tehnica rudimentara

ynocentta a scris:



Tocmai pentru a se preintampina situatiile de acest gen ,dispozitiile in vigoare obliga ca masuratorile si pozitionarea sa se realizeze prin tehnologie avansata GPS,situatie in care este normal sa rezulte diferente fata de masuratorile intreprinse cu tehnica rudimentara




GRESIT.
Nimeni nu te obliga sa folosesti aparatura GPS, regulamentul de intocmire a documentatiilor cadastrale spune :
" Funcţia tehnică a cadastrului se realizează prin determinarea, pe bază de măsurători, a poziţiei limitelor dintre imobilele învecinate. Lucrările se execută prin orice metodă care să asigure precizia impusă, respectiv metode topo-geodezice, fotogrammetrice, grafice sau combinate. "
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
d_doinita, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.
Avand in vedere experienta prin care trec, utilitatea masuratorilor cadastrale este 0, astfel vecinii mei nu ar considera bun de aruncat cadastrul pe care il au( atat ei ,cat si autoritatile ce permit o astfel de actiune), asta dupa 9 ani de la efectuarea lui, si nu ar mai dori sa aiba in proprietate un teren cu dimensiunile trecute intr-un PUZ vechi de 36 de ani, teren pe care ei l-au achizitionat in 1995 fara masuratori cadastrale.
Doresc sugestii,modalitati de abordare a situatiei.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
TanaseC, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa titlului de proprietate TanaseA TanaseA Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea situatie: Vecinul meu a cumparat terenul de langa mine in 1994 fara masuratori cadastrale, si-a facut cadastrul in ... (vezi toată discuția)
Cadastrul vecinului intocmit gresit Silvia25 Silvia25 Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatoarea situatie: Vecinul meu si-a intocmit cadastrul in anul 2007 si a fost intocmit gresit deoarece punctele ... (vezi toată discuția)
Posesie teren iozefinab iozefinab Buna ziua, Parintii mei au construit o casa in anul 1996, avand un teren proprietate in acte, de 1000 mp. In realitate insa, suprafata totala este de 1200 ... (vezi toată discuția)