avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Lipsa titlului de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Lipsa titlului de proprietate

Buna ziua.
Va supun atentiei urmatoarea situatie:
Vecinul meu a cumparat terenul de langa mine in 1994 fara masuratori cadastrale, si-a facut cadastrul in 2003, dar nu a facut demersurile de obtinere a titlului de proprietate sau a ordinului prefectului .
In 2011 m-a dat in judecata pentru faptul ca in masuratorile cadastrale i-a reiesit un minus de 22 mp.
Ambele terenuri, si al lui si al meu, au facut parte din aceeasi proprietate.
Aceeasi problema am intampinat-o si eu. Am cumparat in 1985, am facut cadastru in 2002, a reiesit un minus de 21 mp, si cu ocazia efectuarii dosarului pentru obtinerea titlului de proprietate mi s-a cerut sa dau o declaratie de acceptare a minusului de suprafata reiesit la masuratori.Ordinul prefectului obtinandu-l pentru suprafata masurata.Eu nu mi-am acuzat vecinii sau pe acest vecin,ca mi-a furat din teren, am pus totul pe seama unui viciu la masuratoarea pentru cadastrul din 1985 cand am cumparat.
Intrebarile mele sunt:
1) Avand in vedere ca si-au facut cadastrul in 2003, exista vreun termen limita de obtinere a titlului de proprietate/ordin al prefectului?Exista obligativitatea detinerii acestuia?
2) Obligativitatea detinerii acestui act a apartinut proprietarilor anteriori vecinului meu?Nedetinerea lui afecteaza legalitatea vanzarilor anterioare?
In 1993 batranul proprietar a decedat (cel de la care am cumparat si eu terenul meu), mostenitorii au vandut proprietatea lui X, care a vandut proprietarilor actuali.Mentionez ca aceste tranzactii s-au facut fara plan de situatie/cadastru etc, sau cel putin proprietarii actuali nu au depus aceste acte in instanta.
3) Cum aflu daca exista pentru aceasta proprietate masuratori/cadastru facute inainte de cadastrul facut de actualii vecini in 2003?Acestia nu au depus in instanta nici acest cadastru, pe care a trebuit sa-l obtin eu de la Oficiul de Cadastru.

Daca exista alte aspecte, probleme pe care dvs le sesizati, va rog sa mi le faceti cunoscute.
Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
TanaseA, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters318277 , utilizator 12:14, 11 Aprilie 2014
Care este obiectul acțiunii, dosarului în care vă judecați?
1. Nu
2. Nu. Cu precizarea că o persoană care nu și-a intabulat dreptul de proprietate nu este considerat automat neproprietar. Verificați actele depuse în susținerea dreptului de proprietate, rezultată probabil și din succesiunea de vânzări.
3. Nu prea aveți cum.
Obiectul dosarului este granituirea, pentru ca vecinii mei refuza sa creada ca masurarea proprietatii lor care s-a facut in 1970 cu ocazia efectuarii planurilor comunei, poate fi inexacta.
Faptul ca si proprietatea mea are un minus de 22mp fata de masuratoarea din 1970 si fata de planul de situatie din 1985 si cadastrul din 2002, si ca aceste minusuri de suprafata se ragasesc si la ceilalti vecini, nu conteaza pentru stimabilii reclamanti.
Dumnealor au cerut reprezentantilor primariei sa mute toate gardurile dintre vecini, pentru a le reiesi lor suprafata declarata in acte in 1970.Faptul ca tehnica de masurare acum 44 de ani era rudimentara, faptul ca ideea ca toti vecinii sa-si mute gardurile,astfel ca s=ar ajunge la ocuparea strazilor, este aberanta, toate acestea nu conteaza pentru stimabilii mei vecini.
Multumesc pentru raspuns.
Cam în asta constă grănițuirea, fiind prevăzută de lege acțiunea nu trebuie privită ca fiind una aberantă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastrul vecinului intocmit gresit Silvia25 Silvia25 Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatoarea situatie: Vecinul meu si-a intocmit cadastrul in anul 2007 si a fost intocmit gresit deoarece punctele ... (vezi toată discuția)
Hotar mutat jack electro jack electro buna seara am cumparat o casa cu terenul aferent (eu fiind proprietarul 3)de la proprietarul respectiv(proprietarul 2). acesta la randul sau a cumparat de la ... (vezi toată discuția)
granituire- masuratori cadastrale sudurluk55 sudurluk55 GRANITUIRE/masuratori cadastrale,lipsa teren = In iunie 2014 schimbare /innoire GARDUL, pe hotarul din - nord/15,66 cm,prin masuratori am constatat ... (vezi toată discuția)