avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore repaus
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore repaus

lucrez la o firma ce lucreaza in schimburi,este legal ca dupa tura de dupa masa care incepe la ora 13 si se termina la ora 21 a doua zi sa te cheme in programul de dimineata de la 5:30 la 13 ...dupaaceea tot asa?in codul muncii am citit ca doar in situatii exceptionale.situatiile exceptionale inseamna sa fie asa programul normal?este legal sa prestezi pe saptamana munca de program 8 ore 6 zile din sapte si doar o duminica libera pe luna?
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 08:57, 14 Februarie 2013
Potrivit prevederilor art. 135 Codul muncii:

(1) Salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive.
(2) Prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre schimburi.

In privinta repausului saptamanal:

Art. 137. - (1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Sesizati ITM-ul pentru nerespectarea repausului saptamanal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru TOBASTIAN TOBASTIAN Buna ziua, Sunt angajat la un hotel din Timisoara la departamentul rezervai si azi am primit vestea a o sa mi se schimbe programul de lucru dupa cum urmeaza: ... (vezi toată discuția)
Program de lucru de 7 zile Darian60 Darian60 Bună ziua, Este legal să se lucreze program de 7 zile lucrătoare continue ? Zile efectuate în felul următor: 7 zile la normă de 8 ore/zi, 2 zile ... (vezi toată discuția)
Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez ... Reeko Reeko Buna ziua am si eu o intrebare ,de curand firma la care lucrez a impus 4 schimburi ,2 zile sch1 ,2 zile sch2,2 zile sch3 si 2 zile libere ,intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)