avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PROGRAM DE LUCRU
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PROGRAM DE LUCRU

Buna ziua,
Sunt angajat la un hotel din Timisoara la departamentul rezervai si azi am primit vestea a o sa mi se schimbe programul de lucru dupa cum urmeaza: o saptamana I de la 9 la 17 de luni pana vineri
saptamana II de la 13 la 20 luni- vineri + sambata de la 9 -14.
Desi nu se depaseste numarul de de ore 40 pe saptamana, vreau sa intreb daca este normala si legala aceasta impartire a orelor de munca , unde sunt cele 2 zile de repaus, iar in saptamana II, vineri termin programul la ora 20 si vin sambata dimineata la ora 9, deci nu am 16 ore de odihna.

Va multumesc si astept cu nerabdare un raspuns pentru ca nimeni nu zice nimic si in curand risc sa lucrez si dminica 4 ore.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:22, 4 Martie 2009
ART. 132 Codul muncii
(1) Repausul saptamanal se Acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi Acordat si in alte zile stabilite prin Contractul colectiv de munca aplicabil sau prin Regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin Contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin Contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt Acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 15 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu Acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se Acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2).
Codul muncii nu cere acordul sau consultarea salariaţilor pentru stabilirea programului de muncă şi a modului de repartizare a acestuia pe zile. Dacă sunt respectate legea, regulamentul intern şi contractul colectiv de munca atunci totul este legal.

Salariaţii au dreptul între două zile de muncă la un repaus care nu poate fi mai mic de 12 ore consecutive. Prin excepţie, în cazul muncii în schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore între schimburi.
MULTUMESC PENTRU RASPUNSURILE PROMPTE !

DIN ART 132. AM INTELES CA AM DREPTUL LA 2 ZILE CONSECUTIE DE REPAUS SAPTAMANAL. NU LUCREZ IN TURE DOAR CA ASA S-A STABILIT PROGRAMUL DE LUCRU PENTRU A ACOPERI CAT MAI BINE ZILELE IN CARE VIN REZERVARI. Scuze pt literele mari.
Ce pot face daca nu doresc sa lucrez sambata? Mentionez ca salariul nu va creste odata cu schimbarea programului.
Cum ar trebui sa fiu platit pentru ca vin sambata la lucru?
Din cate am inteles de la colegii mei de luna viitoare s-ar putea sa lucrez si duminica dupa cum urmeaza:
---saptamana I - de la 9 la 16 luni -vineri + duminica 9-14
--- saptamana II - de la 13 la 20 luni-vineri -- sambata 9 -16.
Am vorbit cu directorului hotelului si mi-a zis ca sunt 40 de ore si nu intelege de ce sunt nemultumit#-o.
Poate nu stiu sa imi exprim nemultumirea fata de acest program dar nu vreau sa cred ca nu se poate face nimic.
Va rog sa imi dati niste argumente pe care a trebui sa i le spun.
Risc sa fiu dat afara?
Art. 132 (1) din Codul muncii prevede ca, repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. Dispoziţiile art. 132 alin. (1) din Codul muncii nu sunt imperative, în sensul că nu este necesar ca cele două zile libere să fie acordate sâmbăta şi duminica, putând fi acordate si in alte zile.

In saptamana II, lucrati mai mult de 40 ore .. ceea ce inseamna ca ce depaseste 40 ore sunt ore suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare - munca in ture Ada30teo Ada30teo Daca am salariati care lucreaza in ture 1 saptamana 6 h/zi de luni pana vineri si Sambata+Duminica 10h/zi, iar in saptamana urmatoare lucreaza doar de luni ... (vezi toată discuția)
Repausul saptamanal patrascanu laura patrascanu laura In cazul in care se lucreaza in ture de 1zi/1zi (adica 12/36 ore), fara depasirea numarului de ore lunar, trebuie sa platesc ore suplimentare? in acest caz ... (vezi toată discuția)
Despre serviciul de noapte marcus68 marcus68 Lucrez in privat...Dupa tura de noapte , luni , marti , miercuri , joi(de 8 ore),vineri mi se da liber...sambata -duminica fiind repausul obligatoriu...este ... (vezi toată discuția)