avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Carte identitate copil cu numele mamei gresit in ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Carte identitate copil cu numele mamei gresit in certificatul de nastere

am un copil nascut dupa divortul de tatal lui iar fostul sot l-a trecut pe numele lui in certificatul de nastere iar pe mine,ca mama m-a trecut tot cu numele lui desi eu trecusem la numele de dinaintea casatoriei.copilul este la mine dar fara decizia unei instante.Fostul sot nu mai locuieste cu noi de multi ani si nu stiu nimic de el.Cum trebuie sa procedez pentru a nu avea probleme la eliberarea carti de identitate a copilului la implinirea varstei de 14 ani?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:45, 11 Martie 2016
Buna ziua,

ce fel de probleme sa aveti? La ce va referiti?
in certificatul de nastere a copilului sunt trecuta de fostul sot pe numele lui desi eram divortati si eu nu mai aveam acel nume cum pot semna eu la depunerea actelor pentru CI a copilului ca parinte ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

trebuie sa mergeti la starea civila si sa solicitati rectificarea Certificatului de Nastere a copilului, aratand ca numele dvs este gresit trecut in certificat.

Avocat Costi Boncu
va multumesc mult pentru ajutor!
Nu se poate face rectificare pentru ca nu e vorba de o litera gresita sau ceva de genul asta. Utilizatoarea spune ca a fost inscrisa in certificat cu alt nume decat cel care il avea in acel moment, ceea ce nu prea inteleg cum se poate pentru ca nu se face un certificat de nastere doar pe baza declaratiei tatalui. Era nevoie si de actul de identitate al mamei + numele de pe CI trebuia sa fie acelasi cu numele de pe certificatul constatator al nasterii eliberat de maternitate.

@ingagaby
Corectati-ma daca gresesc: dvs. ati declarat nasterea si inca nu reveniseti la numele de dinaintea casatoriei (nu va schimbaseti cartea de identitate)?
Sau fostul sot a mers cu actele lui si ale dvs. fara sa precizeze ca ati divortat (sentinta nu era inca definitiva si irevocabila)? Ceva ati incurcat in ce scrieti, daca nu ne dati mai mute detalii nu va putem ajuta.

Daca veti merge la ghiseu vi se va cere sentinta de divort din care sa reiasa situatia minorului, in ce mod se exercita autoritatea parinteasca (banuiesc ca acum aveti CI cu alt nume decat al copilului).
O sentinta in care nu e precizat acest lucru nu e luata in considerare, e posibil sa fiti nevoita sa deschideti actiune prin care sa cereti sa exercitati de una singura autoritatea parinteasca.
Ultima modificare: Vineri, 15 Februarie 2013
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Eliberare certificat nastere nou nascut georgiana1102 georgiana1102 Buna ziua, Am ceva probleme cu eliberarea certificatului de nastere pentru nou născut sper sa mă puteti ajuta cu ceva lămuriri si nu numai. Am fost ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere adynazoe adynazoe Buna ziua,ma numesc Adyna,am divortat in 2008.De atunci inca port numele fostului sot,neavan posibilitatea de a mi schimba buletinul.Am 2 copii cu actualul meu ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat de nastere ancateodora23 ancateodora23 Am nevoie de ajutor,vreau sa stiu ce trebuie sa fac,situatia mea este urmatoarea..am fost casatorita acu 8 ani...desi dupa primu an ne-am despartit...abia ... (vezi toată discuția)