avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Temeiul de drept al apelului in noul C. Proc. Civ. in ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Temeiul de drept al apelului in noul C. Proc. Civ. in cazul in care se contesta o hotarare prin care s-a solutionat o plangere contraventionala

Va rog sa-mi spuneti conform noului C. PROC. CIV, care este temeiul de drept pe care se intemeiaza apelul? Mai precis care articol/articole din C. Proc. Civ. trebuie invocate in cazul in care doresc sa fac un apel impotriva unei hotarari pronuntate in prima instanta? De exemplu, ma intereseaza cel mai mult daca doresc sa fac apel la o hotarare prin care s-a respins o plangere contraventionala, care este temeiul de drept (articolul din C. Proc. Civ) pe care trebuie sa-l introduc in cererea de apel? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:15, 16 Februarie 2013
Hotararea prin care a fost solitionata o plangere contraventionala este supusa caii de atac Recurs in 15 zile de la comunicarea hotararii. Pentru a vi se indica temeiul de drept, va trebui analizata hotararea contestata, pentru ca numai in urma verificarii se poate considera ca instanta a procedat corect sau mai putin corect. Motivele de recurs sunt cele prevazute la art. 304 Cod procedura civila....
Noul C. Proc. Civilă, ce se prezumă a intra în vigoare la 15 feb. 2013,

Termenul de apel Art. 468
(1) Termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu dispune altfel.
(2) Termenul de apel prevazut la alin. (1) curge de la comunicarea hotararii, chiar atunci cand aceasta a fost facuta odata cu incheierea de incuviintare a executarii silite.
(3) Daca o parte face apel inainte de comunicarea hotararii, aceasta se socoteste comunicata la data depunerii cererii de apel.
(4) Pentru procuror, termenul de apel curge de la pronuntarea hotararii, in afara de cazurile in care procurorul a participat la judecarea cauzei, cand termenul de apel curge de la comunicarea hotararii.
(5) Termenul de apel suspenda executarea hotararii de prima instanta, cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege. In aceleasi conditii, executarea se suspenda daca apelul a fost exercitat in termen

Cererea de apel Art. 470
(1) Cererea de apel va cuprinde:
a) numele si prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoanele juridice, denumirea si sediul lor, precum si, dupa caz, codul unic de inregistrare sau codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului ori de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar. Daca apelantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;
b) indicarea hotararii atacate;
c) motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza apelul;
d) probele invocate in sustinerea apelului;
e) semnatura.
(2) La cererea de apel se va atasa dovada achitarii taxelor de timbru.
(3) Cerintele de la alin. (1) lit. b) si e) si cea de la alin. (2) sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii, iar cele de la alin. (1) lit. c) si d), sub sanctiunea decaderii. Lipsa semnaturii poate fi implinita in conditiile art. 196 alin. (2), iar lipsa dovezii achitarii taxei de timbru poate fi complinita pana la primul termen de judecata la care partea a fost legal citata in apel.
(4) Cand dovezile propuse sunt martori sau inscrisuri nearatate la prima instanta, se vor aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 194 lit. e).
(5) In cazul in care termenul pentru exercitarea apelului curge de la un alt moment decat comunicarea hotararii, motivarea apelului se va face intr-un termen de aceeasi durata, care curge, insa, de la data comunicarii hotararii.
Înţeleg că întrebarea dvs. este pusă din perspectiva modificărilor aduse OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor prin Legea nr. 76/2012, modificări care au intrat ieri în vigoare.

Răspunsul la întrebarea dvs. este "depinde de data introducerii acţiunii şi de data pronunţării hotărârii judecătoreşti". Dacă hotărârea este pronunţată anterior datei de 15 februarie 2013, ea va fi atacată cu recurs potrivit dispoziţiilor Codului de procedură din 1865. Dacă discutăm despre un litigiu introdus pe rolul instanţei anterior datei de 15 februarie 2013 şi în care se va pronunţa o hotărâre ulterior acestei date, ea va fi atacată cu apel conform prevederilor Codului de procedură din 1865. Dacă litigiul va fi introdus pe rolul instanţei ulterior datei de 15 februarie 2013, desigur că devin pe deplin aplicabile dispoziţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă în privinţa căii de atac a apelului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere executare silita adrian2304 adrian2304 Buna seara! o intrebare din partea unui total nepriceput intr-ale dreptului sau a procedurilor juridice: Parintii mei au avut un proces cu asociatia de ... (vezi toată discuția)
Care este termenul limita pt motivarea apelului ? ContSters359348 ContSters359348 Piritii au depus apel (indiviziune) -Nu au depus motivele . Care este termenul limita de depunere a acestora ? Eu pot depune aderare la apel inainte ca acestia ... (vezi toată discuția)
Hotarari care nu pot fi atacate cu apel cod penal 1968 Xulescu01 Xulescu01 Am rugamintea daca ma poate lamuri cineva intr-o problema: Ce hotarari nu puteau fi atacate cu apel pe vechiul cod de procedura penala? Intreb asta deoarece ... (vezi toată discuția)